بیشتر مردم وقتی در مورد اولتراسوند تراپی در پزشکی چیزی میشنوند آن را یک نوع سونوگرافی تشخیصی تصور میکنند که برای دیدن جنین و ارگانها، سیستمها و ساختارهای داخلی بدن به کار میرود و میتوان به کمک این روش غیرتهاجمی ناهنجاریها را شناسایی نمود؛ اما اولتراسوند همچنین برای نوعی درمان غیرفعال جهت کاهش درد و تسریع روند بهبودی بدن نیز به کار برده میشود. اولتراسوند طبی نوعی فیزیوتراپی محسوب میشود که با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا تأثیرات حرارتی و غیرحرارتی در بافتهای نرم ایجاد کرده و به تسریع روند بهبودی و بازسازی آسیبهای ناشی از صدمات کمک میکند.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6fb5f3″]متخصصین ما در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سعیدی بر اساس نوع آسیبدیدگی یا بیماری شما از اولتراسوند تراپی در کنار روشهای درمانی غیرفعال دیگر مانند الکتروتراپی، ماساژ تراپی و درمانهای دستی (بر اساس ارزیابی متخصصین از وضعیت شما) استفاده میکنند تا علائم بیماری شما بهبود یافته و روند بهبودی در بافتهای نرم تسریع یابد. اولتراسوند تراپی اثر تسکینی بالایی داشته ولی مزایای بلند مدت آن کم است. متخصصین ما پس از اطمینان از این که این روش درمانی مناسب وضعیت شما است با شما صحبت و تبادلنظر خواهند کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مناسب بودن این روش درمانی برای شرایط خاص شما، میتوانید از شماره ۰۲۱۶۶۵۳۳۲۴۵ برای رزرو نوبت یا مشاوره با متخصصین ما استفاده نمایید.[/alert]
فهرست مطالب
اولتراسوند تراپی چیست؟
اولتراسوند تراپی نوعی الکتروتراپی است که سالیان زیادی است در فیزیوتراپی مورد استفاده قرار میگیرد. این روش بیشتر برای اثرات غیرحرارتی در جاهایی که امواج صوتی با فرکانس بالا باعث ایجاد لرزش و حرکت مایعات سلولی میشوند به کار برده میشود. در اولتراسوند تراپی از یک ابزار فلزی که پرتوهای اولتراسونیک را ساطع کرده و به مدت ۳ تا ۵ دقیقه در محل آسیبدیده حرکت داده میشود استفاده میکردد. این روش مخصوصاً برای تسریع بهبودی زخمها، بازسازی بافتهای اسکار، کاهش ادما و پر کردن بافت نرم در اندامها، بهبود انعطافپذیری حرکتی پس از آسیبدیدگی و فیبروز و درمان آسیبدیدگیهای عضلانی به کار برده میشود.
کاربرد
اولتراسوند پزشکی میتواند برای تولید اثر حرارتی عمیق در مواردی که مفاصل به مدت طولانی گرفته و خشک شده است – انقباض مفاصل – و همچنین در مواردی مانند فلج مغزی اسپاستیک یا محیطهای کاری تحریککننده به کار برده شود.
برخی از بیماریها که میتوانند با استفاده از اولتراسوند تراپی تحت درمان قرار گیرند عبارتند از:
- کپسولیت چسبنده (جمود مفصل شانه یا درد و گرفتگی در شانه به دلیل التهاب)
- بورسیت کلیسیفیک (کلسیفیته شدن کیسههای بورس به دلیل التهاب بلند مدت که معمولاً در شانه اتفاق میافتد)
- التهاب تاندون
- کشیدگی و پارگی عضلات (کشیدگی عضلات کردن، کشیدگی عضلات کمر)
- اسپاسم، تنش و گرفتگی عضلات (گرفتگی عضلات گردن، گرفتگی عضلات کمر، گرفتگی عضلات ران پا)
- آرتروز(آرتروز شانه، آرتروز آرنج، آرتروز مفصل لگن و ران، آرتروز زانو، آرتروز مچ دست، آرتروز مچ پا)
- نقرس
- خار پاشنه
- تونل کارپال
- آسیبدیدگیهای تاندونها و رباطها
- تورم اسکلتی عضلانی (مایوسیت)
- آسیبدیدگیهای بافت نرم در صدمات ورزشی
- تاندونهای کوتاه شده به دلیل وجود بافت اسکار درمان نشده یا آسیبدیدگیهای قبلی
- گرفتگی یا اسکاری شدن بافت کپسولی که غالباً به دلیل انجام عملهای جراحی مانند برجستهسازی سینه رخ میدهد.
- ام اس
مزایا
مزایای اولتراسوند تراپی در فیزیوتراپی عبارتند از:
- التراساوند تراپی یک روش مطمئن و غیرتهاجمی است
- با اولتراسوند تراپی، تولید کلاژن تحریک میشود.
- روند بهبودی تسریع مییابد
- روند بهبودی رباطها و تاندونها سرعت میگیرد
- نقایص و عیوب غضروفی بهبود مییابند
- قدرت مفاصل افزایش مییابد
- درد کاهش مییابد
- اسپاسم های عضلانی برطرف میشوند
- دامنه حرکتی افزایش مییابد.
- التهابات ناشی از واکنشهای هیستامین در بدن کاهش مییابد
- اولتراسوند تراپی یک روش درمانی سریع بوده و ظرف چند دقیقه انجام میشود.
اولتراسوند تراپی چگونه کار میکند؟
اولتراسوند تراپی به وسیله ابزاری که در بالای پوست ناحیه آسیبدیده مورد استفاده قرار میگیرد استفاده میشود. زمانی که امواج صوتی از دستگاه به دخل پوست نفوذ میکنند، شروع به لرزاندن بافت نرم میکنند. این لرزش باعث افزایش حرارت در بافت نرم شده و گردش جریان خون را بالا برده و درد را کاهش میدهد. حرارت ایجادشده باعث شل شدن عضلات مبتلا به گرفتگی شده و تواناییهای کششی بافتها را افزایش میدهد. این اثرات باعث کاهش اختلالات درد فشاری مانند سیاتیک و فتق دیسک شده و همچنین باعث کاهش درد ناشی از فشار بر ساختارهای ستون فقرات و عصبها میشود. التراساوند ممکن است باعث افزایش دامنه حرکتی ستون فقرات نیز شود. با کمک روش اولتراسوند تراپی، تولید کلاژن افزایش مییابد. کلاژن یک نوع پروتئین اصلی است که رباطها و تاندونها از آن ساخته شدهاند. اولتراسوند تراپی با کمک به بدن در تولید کلاژن بیشتر، فرایند بهبودی بافتهای نرم را تسریع میکند.
انواع درمانی اولتراسوند
اولتراسوند پزشک دو نوع است. تفاوت بین این دو نوع اولتراسوند تراپی در نرخ نفوذ امواج صوتی در پوست است. انواع اولتراسوند تراپی عبارتند از:
- اولتراسوند تراپی حرارتی. اولتراسوند تراپی حرارتی از انتقال امواج پیوسته صوتی استفاده میکند. امواج صوتی باعث ایجاد لرزشهای میکروسکوپی در مولکولهای عمق بافت شده و گرما و اصطکاک را افزایش میدهند. اثر گرمایی فرایند بهبودی را با افزایش متابولیسم در سطح سلولهای بافت در بافت نرم افزایش میدهد.
- اولتراسوند تراپی مکانیکی. اولتراسوند تراپی مکانیکی از امواج صوتی پالسی برای نفوذ در پوست استفاده میکند. در حالی که در این روش اثر گرمایی کمتری ایجاد میشود اما باعث ایجاد انقباض و انبساط در حبابهای گازی ریز بافت نرم میشود. این حالت باعث کاهش واکنش التهابی، کاهش تورم بافت و در نتیجه کاهش درد میشود.
فرآیند درمان
مقدار کمی ژل در ناحیهای که باید تحت درمان قرار گیرد مالیده میشود. ابزار اولتراسوند تراپی که به دستگاه اصلی متصل است روی ژل قرار داده میشود و با چرخشهای کوچکی توسط متخصص فیزیوتراپی روی ناحیه تحت درمان استفاده میشود. متخصص طب فیزیکی دستگاه را تنظیم میکند تا عمق و شدت امواج صوتی به حد موردنظر برسد. در حین انجام فرایند اولتراسوند تراپی شما هیچ احساسی نخواهید داشت. اگر شما در حین انجام فرایند احساس درد و ناراحتی داشتید بلافاصله به متخصص طب فیزیکی اطلاع دهید.
نتیجه درمان
نتایج اولتراسوند تراپی به واکنش بافت بدن بیمار نسبت به درمان بستگی دارد.
عوارض و موارد عدم استفاده
اگر اولتراسوند تراپی به درستی انجام نشود باعث ایجاد نقاط داغ میشود. اولتراسوند در فرایند ترمیم بافت اثر داشته و این امکان وجود دارد که این روش درمانی روی بافتهای مریض اثر نامطلوبی داشته باشد. اولتراسوند تراپی نباید در هنگام ابتلا به برخی از بیماریها به کار گرفته شود. برخی از این بیماریها و شرایط عبارتند از:
- بافت سرطانی
- بافت موضعی یا عفونتهای استخوانی
- بیماران مبتلا به بیماری ترومبوامبولیک یا لختگی خون
- بیمارانی که از پیس میکر استفاده میکنند
- روی ستون فقرات پس از انجام عمل لامینکتومی
- بارداری
اولتراسوند تراپی را در برخی از مناطق بدن نباید استفاده کرد. برخی از این قسمتها عبارتند از:
- روی چشمها
- روی استخوانهای در حال رشد
- روی ارگانهای جنسی بدن
- روی پروتزهای فلزی کاشته شده در بدن
سؤالات رایج
اولتراسوند تراپی چقدر ایمن و بیخطر است؟
اولتراسوند تراپی یک روش درمانی بیخطر و بیضرر است. به هر حال، در برخی موارد استفاده از روش اولتراسوند تراپی توصیه نمیشود. برخی مواردی که استفاده از اولتراسوند تراپی مناسب نیست عبارتند از: روی قسمتهایی از بدن که به سرطان مبتلا است، در زنان باردار و برای کودکان
انجام فرانید اولتراسوند تراپی چقدر طول میکشد؟
انجام اولتراسوند تراپی معمولاً نیم ساعت تا یک ساعت طول میکشد اما برای انجام معاینات و امادهسازی بیمار باید یک ساعت زمان در نظر گرفته شود.
آیا اولتراسوند تراپی با درد همراه است؟
برخی از بیماران ممکن است احساس ضربان در هنگام انجام فرایند اولتراسوند تراپی داشته باشند در حال که ممکن است پوست برخی از بیماران دیگر کمی گرم شود. نگران نباشید، به هر حال، اگر شما هیچ احساسی در حین انجام فرایند نداشتید به دلیل اثر خنککنندگی ژل مورد استفاده روی پوست است. اگر ناحیه تحت درمان نسبت به لمس حساس باش هنگامی که دستگاه روی آن گردش داده میشود شما احساس ناراحتی خواهید کرد. ولی در حالت کلی اولتراسوند تراپی دردناک نیست.