درد مچ دست یکی از مشکلات بسیار شایع است که علل مختلفی میتواند داشته باشد. مچ دست در انجام دادن حرکات مهمی مانند نوشتن یا تایپ کردن و بسیاری از کارهای دیگر، درگیر میشود. بنابراین درد مچ دست میتواند در انجام فعالیتهای روزانه اختلال ایجاد کند و در مواردی حتی، کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. علت اصلی درد یا خشکی مفصل مچ دست هر چیزی که باشد، در هر حال این درد تاثیر بسیار زیادی بر توانایی شما در انجام کارهایی مانند کار با کامپیوتر و دیگر کارها میگذارد. انجام درمانهای فیزیوتراپی در اغلب موارد برای رهایی از درد مچ دست موثر و نتیجه بخش هستند.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6fb5f3″] گزینههای درمانی فیزیوتراپی مؤثر بسیاری توسط متخصصین ما در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سعیدی برای درمان درد و مشکلات مچ دست استفاده میشود. متخصصین ما بسته به علت درد مچ دست بیماران، با طرحریزی یک برنامه جامع مختص هر فرد، متشکل از درمانهای مختلف فیزیوتراپی و ورزشهای مخصوص، نه تنها درد مچ دست بیماران را درمان مینمایند، بلکه با رفع علت درد، از بروز مجدد آن پیشگیری نموده و با افزایش عملکرد حرکتی مچ دست بیماران به بازگشت هر چه سریعتر بیماران به از سر گیری فعالیتهای روزمره کمک مینمایند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه درمانهای ارائه شده در کلینیک ما، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت میتوانید با شماره ۰۲۱۶۶۵۳۳۲۴۵ تماس حاصل فرمایید.[/alert]
فهرست مطالب
علل
مشکلات ناشی از کار تکراری و فشار مضاعف به مچ دست
- سندرم تونل کارپال ناشی از فشار به عصبهای داخل مچ دست است (median nerve camera.gif) علائم ناشی از سندرم تونل کارپال عبارتند از بیحسی، گزگز، احساس ضعف و یا مچ درد، دست و انگشتان.
- درد تاندون که در واقع نشان دهندهی تندینوسیس استو در این حالت پارگیهای بسیار ریز و میکروسکوپی بسیاری در تاندون مچ دست ایجاد میشود.
- بیماری دکوروان (De Quervain’s) که ممکن است برای تاندونهای مچ دست و دست ایجاد شود. این بیماری موجب میشود که تاندوها و غلاف روی تاندونها ملتهب و متورم شوند.
- انجام حرکات تکراری که موجب درد، تورم و حساسیت به لمس میشود و این علائم همگی ناشی از انجام دادن یک حرکت مشابه به دفعات بسیار زیاد میباشد.
مشکلات مربوط به مفصل، عضله و استخوانها
- آسیب و ضربه خوردن مچ دست مانند کشیدگی و پارگی رباطها و تاندونها
- شکستگی مچ دست: یکی از علل شایع شکستگی مچ دست این است که شخص در هنگام زمین خوردن سعی میکند با دست جلوی ضربه خوردن بدن خود را بگیرد. هر چند هر کس با هر سنی ممکن است به شکستگی مچ دست دچار شود اما احتمال شکستگی مچ دست در افراد مبتلا به پوکی استخوان بیشتر است.
- کیست گانگلیون: کیستهای کوچکی هستند که با مایعی شفاف و ژله ماند پر شدهاند و در اغلب موارد روی دست و مچ ایجاد میشوند، اما گاهی نیز در اطراف مچ پا، زانو و شانه نیز دیده میشوند.
- بارداری: ممکن است موجب قرمزی، خارش، تورم، بیحسی یا گزگز مچ دست شود که این حالت اغلب بعد از زایمان برطرف میشود.
- آرتروز مفصلی موجب فرسایش و تحلیل رفتن تدریجی بافت غضروفی مفصل مچ دست میشود. آرتروز مچ دست موجب.
- روماتیسم: موجب خشکی مفصل مچ دست و احساس درد در هنگام حرکت دادن آن میشود. با گذشت زمان ممکن است انگشتان دست تغییر حالت بدهند.
- لوپوس: یک بیماری خودایمنی مزمن است که در آن سیستم ایمنی بدن بیمار به بافتهای سالم بدن حمله میکند به طوری که انگار این بافتها، عناصر بیگانه هستند. لوپوس میتواند موجب مچ درد شود.
- نقرس: یک بیماری التهابی است که موجب درد حاد و ناگهانی و تورم مچ دست میشود. نقرس نوعی از آرتروز مفصلی است که زمانی ایجاد میشود که کریستالهای اوره در درون و اطراف مفصل مچ دست شل میگیرند.
تشخیص
پزشک برای تشخیص علت درد مچ دست شما را معاینه فیزیکی میکند و در صورت نیاز انجام تستها و آزمایشاتی را تجویز میکند. پزشک ممکن است کارهای زیر را انجام دهد:
- مچ دست شما را برای ۶۰ ثانیه خم کند تا ببیند دست شما دچار بیحسی یا گزگز میشود یا خیر
- روی عصب مدیان ضربه وارد کند تا ببیند شما احساس درد میکنید یا خیر
- از شما میخواهد تا برخی اجسام را بلند کنید تا قدرت انگشتان شما را بررسی کنید.
- انجام رادیوگرافی مچ دست را تجویز کند تا استخوان و مفصل مچ دست را ارزیابی کند.
- از شما تست نوار عصب و عضله بگیرد تا سلامت عصبهای مچ دست را بررسی کند.
- تست سرعت هدایت عصبی را برای تعیین میزان آسیب عصبی انجام دهد.
- برای تشخیص هر گونه بیماری یا مشکل زمینهای، انجام آزمایش خون و ادرار را تجویز کند.
- از مایع درون مفصل مچ دست مقداری کمی نمونهبرداری کند تا وجود کلسیم یا کریستال اوره را در آن بررسی کند.
روشهای درمانی
استراحت
استراحت و اصلاح کرن فعالیتها به منظور کاهش فشار به مچ دست. این کار میتواند در مواردی که میخواهید به شغل خود یا مثلا کار با کمپیوتر ادامه دهید، بسیار مشکل باشد.
سرما و گرمادرمانی
سرما موجب بیحس شدن درد مچ دست و منقبض شدن رگهای خونی میشود که این موضوع به کاهش تورم کمک میکند. بعد از آن، گرمادرمانی موجب افزایش جریان خون به ناحیه آسیبدیده میشود که این امر نیز باعث تسریع روند بهبودی میشود. گرما درمانی همچنین موجب شل شدن عضلات و در نتیجه کاهش درد میشود.
مچبند طبی (بریس) و آتلبندی
در صورتی که یکی از تاندونها یا رباطهای مچ دست دچار پارگی یا کشیدگی شده باشد، ممکن است لازم باشد برای حفاظت از تاندون یا رباط آسیبدیده از مچبند طبی (بریس) یا آتل مچ دست استفاده کنید. آتلهای مچ دست خصوصا برای مواردی مفید هستند که آسیب مچ دست ناشی از انجام حرکات تکراری با مچ دست بوده است.
گچ گرفتن
در صورتی که یکی از استخوانهای مچ دست شما شکسته باشد لازم است قسمتهای شکسته شده در جای خود ثابت نگه داشته شوند تا به نحو صحیح جوش بخورند. برای ثابت نگه داشتن استخوانها در کنار هم از گچ استفاده میشود.
دارودرمانی
داروهای مسکن غیرتجویزی مانند ایبوبروفن و استامینوفن میتوانند درد مچ دست را کاهش دهند. مسکنهای قویتر تنها با نسخه پزشک قابل تهیه هستند.
تزریق کورتیزون
تزریق داروی ضدالتهاب یا کورتیزون (این روش تهاجمی محسوب میشود چرا که این داروها اثرات سیستمی بر کل بدن میگذارند)
تزریق پی آر پی
تزریقات PRP از پلاسمای خون گرفته میشوند. PRP یا پلاسمای غنی از پلاکت دارای بیش از ۳۰ نوع فاکتور رشد هستند که به نحو فعال بافت ماهیچهها، تاندونها ورباطهای آسیبدیده را ترمیم میکنند.
اوزونتراپی
در روش اوزونتراپی گاز اوزون یا اکسیژن به بافتهای آسیبدیده یا فرسایش یافته و یا در نواحی دردناک تزریق میشود. اوزون موجب بازسازی بافتهای آسیبدیده مچ دست شده و درد را تسکین میدهد. روش اوزونتراپی از طریق رساندن اکسیژن غنی به محلهای آسیبدیدهی مچ دست و بافتهای همبند اطراف آن عمل میکند و با رساندن اکسیژن به این نواحی موجب بهبودی سریعتر و بازگشت مفصل و بافتهای مچ دست به عملکرد عادی میشود.
فیزیوتراپی
در فیزیوتراپی از روشهای درمانی و برنامههای ورزشی مختلفی برای مشکلات تاندون مچ دست و آسیبهای مچ دست استفاده میشود. همچنین ممکن است فیزیوتراپیست یک ارزیابی ارگونومیک روی محیط کار شما و نحوه کار کردن شما انجام دهد تا عواملی که در این رابطه موجب درد مچ دست شدهاند شناسایی کرده و آنها را برطرف کند.
ماساژدرمانی
ماساژدرمانی با آزادسازی عضلات درگیر و بازگرداندن حالت ارتجاعی تارهای عضلانی، به تسکین درد مچ دست کمک میکند و باعث میشود که مجددا بتوانید مچ دست خود را آزادانه حرکت دهید. ماساژ دادن و کشیدن تاندونها و رباطهای مچ دست موجب آزادسازی فشار وارد شده بر عصبهای مچ دست توسط رباطها و تاندونها میشود و بدین ترتیب درد و گزگز دستها که بر اثر گیرافتادگی عصب بوده برطرف شده و به بهبودی سریعتر مچ دست کمک میشود.
الکتروتراپی با TENS
در روش تحریک الکتریکی عصب (TENS)از پالسهای الکتریکی مخصوصی برای تحریک مستقیم عصبهای مچ دست استفاده میشود. این روش همچنین موجب تحریک کامل سیستم ایمنی و عملگرهای ترمیمی در بافت مچ دست میشود.
اولتراسوندتراپی
اولتراسوندموجب تسریع روند بازسازی بافتهای مچ دست میشود و این کار را از طریق ایجاد ارتعاش در مفصل مچ دست و گرم کردن بافتهای داخلی آن انجام میدهد. این گرما موجب شل شدن بافتهای همبند شده و بیمار میتواند ورزشهای مخصوص را به راحتی بیشتری انجام دهد که این موضوع موجب تسریع روند بهبودی میشود.
شاکویوتراپی
شاک ویوتراپی موجب کاهش درد مچ دست ناشی از التهاب تاندونها میشود. انجام شاکویوتراپی موجب تشکیل مویرگهای جدید در ناحیه آسیبدیده شده و با افزایش جریان خون موضعی باعث میشود که روند ترمیمی بافتی که به طور مزمن دچار التهاب بوده است، آغاز شود و بافت آسیبدیده بازسازی شود.
درمان با لیزر سرد
در روش درمان با لیزر سرد یا لیزر کم توان از طول موج نوری خاصی استفاده میشود که به ناحیه آسیبدیده تابانده میشود و مکانیزم عملکردی سلولها در مفاصل، تاندونها و رباطها را تحت تاثیر قرار میدهد. درمان با لیزر سرد روشی فوقالعاده برای کاهش درد و التهاب ناشی از آسیب بافتهای نرم مچ دست میباشد. اشعهی لیزر موجب بسته شدن کانالهای التهابی میشود و بدین ترتیب ورم و التهاب ناشی از آسیب مچ را کاهش میدهد.
مگنتتراپی
در روش مگنت تراپی، از میدانهای الکترومغناطیسی استفاده میشود که میتوانند به داخل مچ دست نفوذ کنند و موجب تغییر عملکرد سیستم عصبی در این ناحیه شده و جریان خون در این ناحیه را افزایش دهند. مگنتتراپی دارای تاثیرات بالقوهی دیگری برای تسکین درد مچ دست نیز هست.
بیوفیدبک
تاثیرات مثبت الکتروتراپی با بیوفیدبکبرای درمان درد مچ دست تا به حال برای بیماران بیشماری به اثبات رسیده است.
ورزش برای درمان درد مچ دست
چرخش مچ دست
زمانی که بیش از حد از مچ دست خود استفاده میکنید و به آن فشار وارد میکنید، مفصل مچ دست دردناک میشود. حرکاتی که در ادامه آمدهاند میتوانند دامنه حرکتی مچ دست را افزایش دهند و با افزایش جریان خون در مچ دست شده موجب تسکین درد آن شوند.
خم کردن مچ به سمت جلو
برا ی آن که دستان شما کارایی و عملکرد مطلوبی داشته باشند، لازم است که مفاصل مچ دستان به نحو مناسب عمل کنند. این کشش، راهی ساده و سریع برای برطرف کردن مشکل مچ دست در زمانهایی است که در مچ دست خود احساس خشکی و گرفتگی یا خستگی میکنید.
خم کردن مچ به سمت عقب
در اغلب فعالیتها لازم است که به دفعات مچ دست به جلو خم شود اما خم کردن مچ دست به عقب کمتر انجام میشود. این کشش ساده موجب میشود که دامنه حرکتی مچ دست در این جهت، که معمولا نادیده گرفته میشود، حفظ شود. این کشش از بروز آسیبهای دردناک مچ دست در آینده جلوگیری میکند.