ارتز ها تا همین چند سال پیش تنها در فیلمها و به تدریج در چند کلینیک توانبخشی پیشرفته دیده میشدند؛ اما با تلاش متخصصان و محققان ایرانی، محصولاتی از این دست، امروز در داخل کشور نیز قابل دسترسی هستند. در ادامه به موضع بحث تغییرات شکل و دفورمیتی های ستون فقرات می پردازیم.
فهرست مطالب
تغییرات شکل و دفورمیتی های ستون فقرات و کف پا
کف پا
عضلات کوچک کف پا باعث خم شدن مفصل های کف پایی انگشتی و باز شدن مفصل های ابتدایی و انتهایی انگشتان می شود.
افزایش قوس کف پا
عضلات کوچک کف پا باعث خم شدن مفصل های کف پایی انگشتی و باز شدن مفصل های ابتدایی و انتهایی انگشتان می شود.
ضعف یا فلج شدن این عضلات موجب باز شدن بیش از حد مفصل کف پایی – انگشتی و خم شدن مفصل های بند انگشتی ابتدایی و انتهایی شده و در نتیجه قوس کف پا افزایش می یابد.
علل شایع این بیماری ، بیماری های عصبی مانند فلج اطفال و بیماریهای عضلانی می باشد.
نوع ایدیوپاتیک آن بیشتر در کودکان ۸ تا ۱۰ ساله دیده می شود و غالبا به صورت ارثی است . تغییر شکل پا در کودک بوسیله دکتر متخصص ستون فقرات یا والدین دیده می شود. کودک در ابتدا شکایتی ندارد ولی با افزایش سن از درد و خستگی پا و ساق پا شکایت می کند. در حالت عادی قوس طولی کف پا عمیق تر از معمول است.
کف پای صاف
عدم وجود قوس طولی و عرضی در کف پا به دلیل وجود عوامل متعدد مانند چرخش اندام پایینی به بیرون ، نزدیک بودن زانوها به یکدیگر ، وجود بیماریهای عصبی مانند مننگومیلوسل ، پولیومیولیت و غیره ممکن است عارض شود. وجود این عارضه در کودکان به سه شکل متغیر ، انقباضی ، ثابت تظاهر می کند و در بزرگسالان بیشتر به شکل متغیر است.
کف پای صاف متغیر
این عارضه در اثر خاصیت ارتجاعی بیش از حد رباطهای نگهدارنده استخوانها به وجود می آید. این بیماری معمولا ارثی است و در این عارضه قوس کف پای فرد در حالت نشسته و خوابیده کاملا طبیعی است ولی هنگامی که فرد می ایستد پاشنه پا به خارج چرخیده و پا در وضعیت چرخیده به خارج قرار گرفته و قوس طولی پای بیمار مشهود نیست. معمولا کودک هنگام راه رفتن، پا را به خارج می چرخاند و در سنین بالاتر از خستگی پا ، درد کف پا و ساق شکایت می کند و پاشنه کفش کودک در طرف داخل بیشتر از معمول سائیده می شود.
پا چنبری
پا چنبری ، شایع ترین تغییر شکل مادر زادی پا می باشد که تشخیص آن ساده ولی درمان آن تا حدودی مشکل است تقریبا از هر هزار کودک متولد شده دو کودک دچار این تغییر شکل پا می شوند. شیوع این بیماری در پسران بیشتر از دختران است و در اغلب موارد تغییر شکل پا در هر دو پا دیده می شود. علت این بیماری کاملا مشخص نیست ولی عوامل ارثی نقش مهمی در پیدایش این بیماری دارند. در این بیماری عضلات ، تاندون عضلات ، غلاف آنها و کپسول مفصلی در قسمت پشت و داخل پا دچار کوتاهی می شوند و عدم درمان به موقع موجب تغییراتی در مفاصل و استخوانهای پا می شود.
چرخش جلوی پنجه به داخل
این تغییر شکل پا عارضه نسبتا شایعی است که در نگاه اول با پا چنبری اشتباه گرفته می شود ولی با معاینه پا معلوم می شود که تغییر شکل فقط در قسمت جلویی پا بوده و عوارض دیگر پا چنبری مثل چرخش پاشنه به داخل و کوتاهی تاندون آشیل در آن دیده نمی شود. چرخش پنجه پا به داخل از بدو تولد وجود دارد ولی ممکن است تا موقع راه رفتن ، والدین متوجه آن نشوند. معمولا کودک هنگام راه رفتن پنجه پای خود را به داخل می گذارد و هنگام معاینه هم چرخش پنجه به داخل کاملا مشهود است. پاشنه پا در وضعیت طبیعی قرار دارد و پا کمی چرخش به داخل دارد.
این بیماری ممکن است با ناهنجاری سر استخوان ران همراه باشد این تغییر شکل در بعضی از بیماران به طور غیر فعال قابل اصلاح است..
۸۵ درصد موارد درمان چرخش پنجه پا به داخل نیاز به کار خاصی ندارد و بدون درمان به خودی خود بهبود مییابد. اما اصلاح ۱۵ درصد باقیمانده نیاز به درمان دارد. پزشک پس از مشورت با والدین و بررسی زمانبندی درمان، مناسبترین شیوهی اصلاح، گچ گرفتن یا بستن بریس، را تعیین میکند. احتمال عود بدشکلی پس از اصلاح شدن بسیار پایین است.
چرخش انگشت شست به خارج
در این تغییر شکل پا سر اولین متاتارس (استخوان کف پا) به داخل و اولین بند انگشت شست به خارج انحراف پیدا می کند. در نتیجه مفصل کف پایی انگشتی شست زاویه دار و برجسته می شود.
این بیماری به دو شکل دیده می شود:
۱) مادرزادی : که انحراف اولین استخوان کف پا به داخل از عواملی است که باعث پیدایش این بیماری شده و غالبا ارثی است.
۲) اکتسابی : که اغلب با افزایش سن و وزن قسمت جلوی پا پهن شده و باعث می شود اولین استخوان متاتارس (استخوان کف پایی) به داخل منحرف شود و در نتیجه بند اول انگشت شست به بیرون منحرف می شود. این بیماری در اثر استفاده از کفشهای پنجه باریک و پاشنه بلند ، قطع انگشت دوم پا و صافی کف پا بروز می کند.
این تغییر شکل پا به سه شکل دیده می شود :
۱) قرار گرفتن انگشت شست در مجاورت انگشت دوم.
۲) قرار گرفتن انگشت شست روی انگشت دوم.
۳) قرار گرفتن انگشت شست زیر انگشت دوم بیمار.
بیمار به علت بورس ایجاد شده در مفصل انگشت شست، درد شدیدی را در آن ناحیه احساس می کند. این بیماری گاه به صورت سفت و سخت دیده می شود به طوری که بر اثر فشارهای وارد بر پا حرکت اولین مفصل شست با استخوانهای کف پا محدود و دردناک شده، ضخامتش افزایش پیدا کرده، انگشت شست در مختصری فلکشن (خم شدن کف پا) قرار می گیرد، کناره های سطوح مفصلی بخصوص سطح بالایی آن ناهموار است و برجستگی هایی روی آن لمس می شود، پوست کف پا در قسمت داخلی سر اولین متاتارس (استخوان کف پایی) غالبا به شدت شاخی و کلفت شده است.
این بیماری در مردان میانسال زیاد دیده می شود. فرد هنگام راه رفتن در سطوح شیبدار دچار درد در مفصل p.m (بین انگشت شست پا و استخوان کف پایی) خواهد شد.
ستون فقرات
اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات
عبارت است از انحراف ستون فقرات همراه چرخش ستون مهره بطوریکه زوائد شوکی بطرف تقعر و بدنه مهرهها به سمت تحدب قرار گیرد.
میزان شیوع اسکولیوز حدود ۲درصد الی ۵درصد گزارش شده است .عوارض اسکولیوز عبارتند از درد، کاهش تحرک ستون فقرات ، اختلال در سیستم قلبی – ریوی ، اختلال در سیستم عصبی و عدم تقارن در دو طرف بدن می باشد .
علل
۱- علل ناشناخته(ایدیوپاتیک) idio patic
۲- مادرزادی مثل آرتروگریپوزیس
۳- فتق دیسک
۴- بیماریهای التهابی مانند آپاندیسیت
۵- بیماریهای متابولیک مثل نرمی استخوان( راشیتیسم)
۶- شکستگی مهرهها
۷- انحراف لکن در اثر کوتاهی یک پا – خم شدن یک پا – عقب رفتن زانو، پرانتزی یا ضربدری شدن زانو در یک طرف یا در اثر عوامل عضلانی مانند کوتاهی نزدیک کنندهها، کوتاهی دورکننده ها
۸- عادتهای غلط، ایستادن، نشستن و حمل اشیاء
۹- بیماری هیستریک (نمایشی)
۱۰- بعضی از بیماریها مانند سل استخوان حتی سرطانها وبیماریهای روماتیسمی
کیفوز (قوز)
کیفوز یک اختلال ستون فقرات است که در کودکان یا بزرگسالان رخ می دهد . این اختلال باعث پشت بر آمده یا کوهان دار می شود . کیفوز بصورت افزایش انحناء در طول ستون فقرات یا بصورت انحنای شدید و موضعی ( بد شکلی Gibbus ) رخ می دهد. کیفوز معمولادر ناحیه مهره های سینه ای و ناحیه اتصال سینه ای – کمری رخ می دهد .اما گاهی در ناحیه گردنی نیز اتفاق می افتد .
علل
• پشت گرد وضیعتی
• بیماری شوئر من
• کیفوز مادرزادی
• کیفوز ناشی از بیماریهای عصبی – عضلانی
• کیفوز ناشی از ضربه ، تومور، عفونت و بیماریهای روماتولوژی
انحناهای طبیعی ستون فقرات ،سر را روی مرکز لگن حفظ می کنندو باعث جذب متناسب نیروهای وزنی و ضربه ها می شوند .
در ناحیه سینه ای افزایش بیش حد کیفوز و در ناحیه گردنی و کمری کاهش لوردوز می تواند عامل وضیعت بد بدن و تعادل سر روی لگن گردد . کیفوز به انواع وضعیتی و یا ساختمانی تقسیم می گردد .کیفوز وضعیتی به وضعیت قرار گیری بد بدن مربوط است که یک انحنای نرم در طول ستون فقرات سینه ای
ایجاد می کند که توسط خود بیمار قابل اصلاح می باشد . کیفوز ساختمانی ناشی از اشکال در استخوان ، دیسک بین مهره ای ، اعصاب ، لیگامانها
یا عضلات می باشد. کیفوز ساختمانی نیاز به برخورد پزشکی دارد چرا که کنترل آن از دست بیمار خارج است .
گودی کمر (لوردوز کمر)
اگر ستون فقرات را از نیمرخ نگاه کنید ، یکسری فرو رفتگیها و برجستگیهائی در قسمتهای مختلف آن خواهید دید . در حالت طبیعی ستون فقرات گردن از یک انحنا ( تقعر )بسمت داخل برخوردارند ، ستون فقرات پشتی انحنا بسمت خارج ( تحدب ) و ناحیه ی کمر انحنای رو به جلو ( تقعر ) دارند. به خاطر شباهت انحنای کمر به شکل ظاهری لوردهای انگلیسی به هنگام ایستادن ، اصطلاح لوردوز برای این حالت بکار برده شده است ! وجود این انحناها نقش بسیار مهمی برای ما دارد و بسیاری از توانائی های ما در اثر همین برجستگیها و فرورفتگیها به وجود می آید، و توانائی ایستادن ما تا حد زیادی مدیون همین انحناها می باشد! میزان انحنای ستون فقرات در یک ناحیه ، بر سایر قسمتها نیز اثر می گذارد و سبب تغییر آنها می شود.
وقتی میزان انحنای کمر به حدی بیشتر از میزان طبیعی آن برسد اصطلاحا ان را هیپرلوردوزیس یا گودی کمر می نامند زاویه کمری خاجی :
اگر صفحهای از دیسک مابین ۵ L و ۱ S عبور کند با صفحهای که موازی بازمین است زاویهای در حدود ۳۰درجه تشکیل میدهد که به این زاویه، زاویه کمری – خاجی Lumbo sacral angle میگویند. اگر مقدار این زاویه در اثر چرخش قدامی لگن افزایش یابد شخص دچار لوردوز کمری شده و اگر زاویه کمری – خاجی براثر چرخش خلفی لگن از ۳۰درجه کاهش یابد کمر صاف ایجاد شده است .
علل
۱- زایمانهای مکرر
۲- در رفتگی دو طرف لگن
۳- احتمالاً استفاده از کفش پاشنه بلند
۴- جابجایی ستون مهرهها به سمت جلو( مادرزادی یا هر عامل دیگر)
۵- ضعف عضلات شکمی و عضلات خلفی ران و بازکنندههای مفصل ران
۶- کوتاهی عضله سوئز خاصرهای و راست رانی
۷- کوتاهی عضلات ناحیه کمری (بازکنندههای کمر)
۸- لوردوز جبرانی ناشی کیفوز پشتی
ارزیابی دفورمیتی های ستون فقرات و پا
ارزیابی بیومکانیکال کف پا و ستون فقرات در راستای شناسایی و تشخیص مشکلات پنهان اسکلتی عضلانی و انجام مداخله درمانی لازم و به موقع، در مراکز فیزیوتراپی مجهز انجام می شود.
از آنجایی که بسیاری از مشکلات اسکلتی عضلانی (نظیر انحرافات ستون فقرات ، صافی کف پا و … ) تا قبل از بروز عوارض در سنین جوانی و میانسالی تشخیص داده نمی شوند و یا در زمان تشخیص شخص مبتلا دچار مشکلات جدی در ستون فقرات، زانوها و سایر مفاصل بدن شده است، تشخیص زودهنگام و انجام مداخلات درمانی در سنین پائین به نحو چشمگیری می تواند از عوارض ثانویه و شدیدتر در آینده بکاهد.
همانطور که می دانیم کل بدن یک زنجیره بیومکانیکال به هم پیوسته میباشد و اثرات یک مفصل بر سایر مفاصل و در نهایت بر کل بدن تاثیرگذار است،پس پیگیری و تصحیح کوچکترین اختلالات به منظور پیشگیری از این عوارض اهمیت بسزایی دارد.
اسکنرهای لیزری و آنالیز کامپیوتری
اسکنرهای کف پا و دستگاه اسکن سه بعدی ستون فقرات را شامل می شود.
اسکنر کف پا
سیستم Pressure mat ،به کمک این سیستم می توان میزان فشارهای کف پا، الگوی قوس های کف پا، موقعیت مرکز ثقل، الگوی راه رفتن، میزان تعادل و نیز پوسچر را ارزیابی نمود.
آنالیز حاصل از این اسکنر و معاینه پزشکان متخصص ستون فقرات ، تشخیص هر گونه اختلال اسکلتی عضلانی کف پا را ممکن می سازد و بیماران در صورت صلاحدید پزشک برای طراحی کفی ارتوتیک یا کفش طبی مناسب به بخش ارتوپدی فنی کلینیک معرفی می شوند.
لازم به ذکر است که کلیه کفشها و کفی های این بخش بصورت کاملا اختصاصی و توسط اسکنرهای کف پا طراحی می شوند و پس از در اختیار قرار دادن آنها به بیماران،متخصصان حرکات اصلاحی مرکز، آموزش ها و تمرینات لازم را به بیماران آموزش می دهند.
در این مرکز فشار های کف پایی به کمک سیستم اسکنر کامپیوتری در هر دو وضعیت استاتیک و داینامیک ارزیابی شده و نقاط پر فشار و خطرناک و مستعد زخم پای دیابتی نیز به صورت دیاگرام های فشار مشخص و شناسایی می شود نتایج حاصل از این ارزیابی در مراحل بعدی درمان جهت ساخت کفش و کفی طبی برای پیشگیری یا کنترل زخم پای دیابتی استفاده می شود.
اسکنر سه بعدی ستون فقرات
سیستم ارزیابی کامپیوتری راستاهای ستون فقرات و اندام تحتانی در وضعیت استاتیک می باشد که در دو نمای قدامی و خلفی و جانبی با استفاده از مارکرهای فلورسنت قابل استفاده بوده و تحلیل نرم افزاری زوایا، محل و … با قابلیت تکرارپذیری و مقایسه وضعیت بیمار در دفعات مختلف مراجعه نیز، از دیگر امکانات این سیستم است.
لازم به ذکر است کلیه وسایل اصلاحی در این مرکز با توجه به آنالیز نتایج حاصل از اسکنرهای سه بعدی ستون فقرات ( (۳Dبصورت کاملا متناسب(fit) با کمر و لگن بیمار و توسط کارشناسان ارشد ارتوپدی فنی مرکز طراحی و ساخته می شود.
مزیت استفاده از این تکنولوژی ، عبارتند از:
-امکان follow و ارزیابی اثربخشی درمان بعد از چند ماه با اسکن مجدد
-توانایی انجام چندین اسکن در سال با توجه به بی ضرر بودن اسکنر
-عدم استفاده از x-ray که در نتیجه در خانم های باردار نیز قابل استفاده است
-طراحی وسایل اصلاحی که از لحاظ آناتومیکی کاملا منطبق بر انحرافات ستون فقرات بیمار است.
نقش ارزیابی بیومکانیک در تجویز و طراحی ارتزها و بریسهای
آنچه در طراحی و ساخت انواع وسایل کمکی بخصوص انواع ارتز و بریس مطرح می شود ایجاد یک معیار کمی یکسان و قابل استناد و فراگیر برای تجویز و در مرحله دوم فراهم کردن یک سیستم مورد اطمینان برای بررسی صحت درمان ارتوتیک و وسیله ساخته شده و بیان نقاط ایراد و یا تغییرات مورد نیاز بیمار حتی در طی روند درمان بنا به صلاحدید درمانگر می باشد. ایجاد یک زبان واحد برای ارتباط بین درمانگر و ارتوتیست می تواند تا حد زیادی از بروز خطا در ارائه این درمانها جلوگیری کرده و اثر بخشی آنها را بیشتر نماید.
از سوی دیگر از انجاییکه که استفاده از روشهای پاراکلینیکی و تصویر برداری به صورت مستمر برای پیگیری وضعیت بیمار و میزان پیشرفت و یا اثر بخشی درمان بخصوص برای درمانهای توانبخشی سیستم اسکلتی عضلانی و حتی عضلانی عصبی چه از لحاظ خطراتی که برای بیمار دارد چه از نظر هزینه هایی که به بیمار تحمیل می شود امکان پذیر نمی باشد لذا ورود به حیطه ارزیابی های بیومکانیکال و با رویکرد آنالیز حرکتی و موقعیت سنجی و حتی توانسنجی می تواند این امکان را برای لرزیابی مستمر بیماران توانبخشی جسمی فراهم نماید و از آنجاییکه توتمی این سیستمها مجهز به نرم افزارهای استاندارد اندازه گیری و تحلیل می باشند قابلیت استناد را داشته و بر اساس نوع سیستم و یا نرم افزار می تواند زبان مشترکی را بین تیم درمانی ایجاد نمایدو در سایه چنین ارزابی های مستندی می توان فرایند پژوهش و تحقیق را در میزان اثر بخشی درمان گسترش داد.تکنیک های اسکن کردن کامپیوتری سه بعدی ستون فقرات – اسکنر ها ی فشاری اندام تحتانی و نیز سیستمهای آنالیز حرکتی بکمک دوربین های دو بعدی و سه بعدی از جمله این موارد است.
ساخت ارتزهای ستون فقرات
در روش سنتی فرد دچار انحراف ستون فقرات توسط گچ گرفتن (casting) قالب گیری شده و با توجه به آن برای وی ارتزهای ستون فقرات مورد نظر ساخته می شوند
اما تکنولوژی در حوزه ساخت ارتزهای ستون فقرات نیز همانند سایر حوزه ها راه خود را بازکرده است و اخیرا در دنیا از سیستم های اسکن به جای قالب گیری استفاده می شود.
اسکنرهای موجود عموماً در ۲ دسته لیزری و نوری سفید (وایت لایت) قرار می گیرند که با توجه به اثرات لیزر بر روی سیستم های مختلف بدن از جمله چشم ها اسکنر با نور سفید ترجیح داده می شود بدیهی است با توجه به نرم افزار همراه این اسکنرها دقت ساخت وسیله کمکی افزاش یافته و نتایج درمانی بهتر خواهد بود. همچنین این نرم افزارها توانایی اتصال به سیستم تراش کامپیوتری (CAD – CAM) را دارند.
ارتز های پا
از بین روش های مختلف برای قالب گیری، روش قالب گیری با باند گچی در کلینیک های ارتوپدی فنی عمومیت بیشتری دارد. متخصص می تواند در سه حالت مختلف از پای فرد قالب تهیه کند. این سه حالت به ترتیب درحالت تحمل وزن، نیمه تحمل وزن، بدون تحمل وزن می باشند. بعد از تهیه قالب از پای فرد، بسته به نیاز فرد کفی هایی از جنس های متفاوت (سیلیکونی-چرمی-ترموپلاستیک و فومی) به صورت دستی تهیه می گردد.
اسکن ایستا : تهیه اسکن از پا در در حالت ایستاده، تصویری از کف پا در حال تحمل وزن بدن به دست می دهد.
اسکن دینامیک : مزیت اسکن (اندازه گیری فشارکف پا بصورت پویا) درحال حرکت این است که اندازه گیری فشار کف پا در حین راه رفتن اطلاعات علمی و دقیق تری از نحوه توزیع فشار در هنگام راه رفتن بدست می دهد و قابلیت نمایش حرکت پاها را به صورت لحظه ای و در طول سیکل راه رفتن دارد. از این رو و در حال راه رفتن اطلاعات دقیق تری از کف پای فرد برای طراحی کفی مناسب در اختیار می گذارد.
بعد از تهیه اسکن از کف پا، کفی اختصاصی با نرم افزار طراحی کفی طبی به طور دقیق توسط متخصص ارتوپد فنی طراحی شده و کفی با دستگاه CNC ، تراش داده می شود.
توصیه ما به افرادی که به دنبال پیشگیری از آسیب، حذف درد و اصلاح انحرافات ساختاری اندام خود هستند؛ استفاده از کفی های طبی اختصاصی است که برای هر بیمار به صورت جداگانه طراحی و تولید می شود.
ارتوز
ارتوز به هر وسیله کمکی که برای حفظ راستا و ایجاد اصلاح در مفاصل یا برای افزایش توان عضو بکار رود گفته می شود . ارتوزها در بعضی موارد وسایل ارتوپدی کمک درمانی هم نامیده می شوند اما باید در نظر داشت که در بعضی از بیماری ها ، ارتوز تنها یک وسیله کمک درمانی نیست بلکه جزء اصلی درمان به حساب می آید . مثلا در بیماری اسکولیوز اولین و موثرترین مداخله درمانی استفاده از ارتوزهای اصلاحی یا Corrective ستون فقرات است .
ارتوزها براساس محل استفاده تقسیم بندی می شوند و در سه دسته ارتوزهای ستون فقرات ، ارتوزهای اندام تحتانی و ارتوزهای اندام فوقانی جای می گیرند .
ارتوزهای ستون فقرات
از مهم ترین ارتوزهای ستون فقرات می توان به موارد زیر اشاره کرد :
میلواکی : این ارتوز جهت درمان اسکولیوز یا کایفوزی ستون فقرات استفاده می شود . دارای بسکت لگنی و رینگ گردنی است که توسط بارهای آلومینیومی به هم وصل شده اند . با وجود ظاهر ارتوز که ممکن است عجیب بنظر برسد موثرترین روش درمانی بیماری اسکولیوز با قوس بالاتر از مهره هشتم سینه ای استفاده از میلواکی می باشد.
بوستون : ارتوز اصلاحی مورد استفاده برای درمان و اصلاح قوس های اسکولیوزی با راس قوس پایین تر از سطح مهره هشتم سینه ای می باشد. این ارتوز بر اساس قالب اصلی تنه ساخته می شود و نیروی اصلاحی به راس قوس وارد می کند.
Body jacket : در شکستگی های مهره های ستون فقرات از این ارتوز استفاده می شود . براساس محل شکستگی و میزان محدودیت حرکتی های که از ارتوز انتظار می رود محل لبه های بالایی ارتوز متغیر خواهد بود . Body jacket یک تکه یا دو تکه بودن ارتوز بر اساس نظر متخصصین تعیین می شود.
L.S.O، T.L.S.O : این گروه مجموعه ای از ارتوزها هستند که نقش حمایتی و همچنین فیکس کردن را برای ستون فقرات ایفا می کنند و در شکستگی ها ، درمان دیسک ، بعد از عمل ستون فقرات و … مورد استفاده قرار می گیرند .
ارتوزهای پا
U.C.B.L : نوعی کفی است که براساس قالب پای فرد از جنس پلی اتیلن ساخته می شود و از قوس طول داخلی پا حمایت می کند و برای کنترل چرخش پاشنه و اصلاح کف پای صاف بکار می رود . هم چنین مفصل ساب تالار را در وضعیت آناتومیکی نگه می دارد .
کفش طبی : براساس نیاز فرد کفش های طبی طراحی و ساخته می شوند . انواع کفش های طبی می توان به کفش های دیابتی ، کفش های ورزشی طبی ، کفش های ارتوپدیک و … اشاره کرد . برای اطلاع بیشتر در مورد کفش طبی اینجا کلیک کنید .
AFO : یکی از رایج ترین و متداول ترین ارتوزهایی که مورد استفاده قرار می گیرند AFO ها هستند . این ارتوزها برای کنترل همزمان مچ و پا کاربرد دارند . انواع مختلف این ارتوزها وجود دارد که در شرایط متفاوت بیماران آنها را به کار می بریم . AFO ها در ظاهر ممکن است تفاوت کمی با هم داشته باشند اما خواص بیومکانیکی متفاوتی دارند . بعضی از انواع آنها وجود دارد که علاوه بر مچ بر مفاصل بالاتر مثل زانو و حتی لگن و ران نیز تاثیر می گذارند و آنها را کنترل می کنند این ارتز در آسیب های عصب پرونئال بدنبال شکستگی های اندام تحتانی ، و عدم کنترل مچ در ضایعات دیسک های بین مهره ای ، همچنین بیماران سکته مغزی استفاده می شود .