e1 هر کیلومتر پیاده‌روی چندین تن استرس بر هریک از پاهای ما وارد می‌کند. پاهای شما می‌توانند مقدار زیادی فشار و بار را تحمل نمایند. اما فشار بیش‌ازحد، از ظرفیت آن‌ها خارج است. هنگام ورزش اگر شما با پای خود بر سطوح سخت ضربه بزنید یا کفش‌هایی را بپوشید که بافت‌های حساس پا را تحریک نمایند، ممکن است دچار درد پاشنه شوید. عارضه‌ای که به‌صورت شایع پا و مچ پا را تحت تأثیر قرار می‌دهد. اگر به‌اندازه کافی به پای خود استراحت دهید، پاشنه درد معمولا بدون نیاز به عمل جراحی خودبه‌خود برطرف می‌شود. با این‌حال بسیاری از افراد از نشانه‌های اولیه درد پاشنه خود غافل می‌شوند و به فعالیت‌هایی که باعث بروز درد پاشنه‌ی آن‌ها شده است، ادامه می‌دهند. هنگامی‌که شما باوجود درد پاشنه پا پیاده‌روی می‌کنید، تنها شرایط شما را بدتر خواهد کرد و ممکن است شما را مبتلا به شرایط مزمن و عوارض دیگری نماید.

[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6fb5f3″]

پس از معاینه و ارزیابی اولیه که شامل مواردی همچون تجزیه‌وتحلیل راه رفتن و ارزیابی قدرت مچ پا می‌باشد، شدت و نوع درد پاشنه پای شما مشخص می‌گردد. سپس متخصصین ما در کلینیک طب فیزیکی و توان‌بخشی دکتر سعیدی برنامه درمانی خود را شروع خواهند کرد تا تعادل شما را مجدد بازگرداند. همچنین به شما تمرینات خاصی آموزش داده خواهد شد که بر تقویت مچ پا و بافت‌های آن خواهد افزود. همچنین همگام با بازآموزی شما، متخصصین ما تلاش خواهند کرد تا درد پاشنه شما کاهش داده و آن را درمان نمایند. شیوه‌های درمانی به کار گرفته شده می‌تواند شامل مواردی همچون: درمان دستی، الکتروتراپی (TENS)، اولتراسوند تراپی، لیزرهای کم‌توان، شاک ویو تراپی، ماساژ درمانی، اوزون درمانی و تزریق (prp) باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره ی درد پاشنه پا، مشاوره با متخصصین ما، یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره ۰۲۱۶۶۵۳۳۲۴۵ تماس حاصل فرمایید.[/alert]

فهرست مطالب

علل


  • التهاب نیام کف پا (فاسیت پلانتار)

فعالیت‌هایی مانند دویدن یا پریدن بیش‌ازحد، می‌تواند گروهی از بافت‌های بدن را به نام “فاسیا” یا ” نیام” ملتهب نماید. فاسیا یا نیام کف پا، استخوان پاشنه را به‌قاعده پنجه پا متصل می‌کند.  در این حالت درد خود را در زیر پاشنه پا نشان می‌دهد. در ابتدا ممکن است درد پاشنه پا خفیف باشد اما پس از یک استراحت طولانی‌مدت با برداشتن اولین قدم درد پاشنه شعله‌ور خواهد شد.

  • خار پاشنه

هنگامی‌که التهاب نیام کف پا برای مدت طولانی ادامه یابد، ممکن است “خار پاشنه” (رسوب کلسیم) در کف پا شکل بگیرد. معمولا خار پاشنه درجایی که نیام کف پا به استخوان پاشنه متصل می‌شود، شکل می‌گیرد. ممکن است پزشک برای مشاهده برآمدگی‌های استخوانی درخواست تصویربرداری با اشعه ایکس را بدهد.

  • پرونیشن (چرخش پا به سمت داخل) بیش‌ازحد

پرونیشن بیش‌ازحد، شرایطی است که در آن پا به سمت داخل منحرف می‌شود، درنتیجه رباط و تاندون‌های موجود در پشت پاشنه پا، تحت کشش بیش‌ازحد قرار می‌گیرند. این حالت می‌تواند در اثر آسیب‌دیدگی‌های ایجاد شده در پشت، لگن، و یا زانوها ایجاد شود که ممکن است در پیان راه رفتن افراد دچار اختلال شود.

  • التهاب تاندون آشیل

اگر درد در پشت پاشنه شما متمرکز شده باشد، ممکن است ناحیه‌ای که در آن تاندون آشیل به استخوان پاشنه متصل می‌گردد، دچار التهاب شده باشد (بورسیت رتروکالکانه). این حالت اغلب در اثر دویدن بیش‌ازحد یا پوشیدن کفش‌هایی که به پاشنه پا برخورد داشته یا کشیده می‌شود، ایجاد می‌شود. ممکن است درد پشت پاشنه به‌آرامی در طول زمان به وجود آید، ممکن است پوست پاشنه ضخیم، قرمز و متورم شود.

سندرم تونل تارسال

ممکن است عصب بزرگی که از پشت پا عبور می‌کند، تحت‌فشار قرارگرفته یا گیر کند. سندرم تونل تارسال یک نوع نوروپاتی فشاری است که می‌تواند در مچ پا یا پا ایجاد شود.

سایر علل درد پاشنه

تشخیص


متخصصین ما یک معاینه فیزیکی و ارزیابی دقیق از پاشنه شما به عمل خواهند آورد، همچنین در خصوص درد و علائم شما سؤالاتی از شما پرسیده خواهد شد. همچنین مواردی همچون میزان راه رفتن و ایستادن بیمار در طول روز، نوع کفش و جزئیات مرتبط با سابقه پزشکی بیمار بررسی خواهد شد.  گاهی اوقات آزمایش‌های تشخیصی بیشتر نیز نیاز می‌شود، ازجمله: آزمایش خون و اسکن تصویربرداری.

درمان


اصلاح فعالیت‌ها بیمار

اجتناب از فعالیت‌های محرک درد، به‌ویژه در ورزشکاران از اهمیت بالایی برخوردار است. آن‌ها می‌توانند برای مدتی فعالیت‌های ورزشی خود را با ورزش‌های کم تنش مانند، دوچرخه‌سواری و شنا جایگزین نمایند.

کمپرس سرد

e2

استفاده از بسته یخ در ناحیه پاشنه دردناک می‌تواند التهاب تاندون‌ها، سایر بافت‌های ملتهب دور پاشنه و مچ پا را در مراحل اولیه بروز درد، کاهش دهد.

داروها

داروهای غیراستروئیدی ضدالتهابی (NSAIDs) داروهایی هستند که در کاهش درد و تب بیمار مؤثر هستند. همچنین در دوزهای بالا، آن‌ها اثرات ضدالتهابی داشته و می‌توانند التهاب (تورم) بیمار را کاهش دهند. برای بیماران مبتلا به التهاب نیام کف پا، این داروها می‌توانند درد و التهاب بیمار را کاهش دهند.

تزریق کورتیکواستروئیدها

ممکن است متخصصین ما برای کاهش التهاب، در پاشنه پای دردناک اقدام به تزریق کورتیکواستروئیدها نمایند. اما باید توجه داشت که تزریق‌های مکرر، می‌تواند نیام کف پا را ضعیف کند، به‌نحوی‌که به میزان قابل‌توجهی خطر پارگی و تحلیل لایه چربی پوشش دهنه استخوان پاشنه، افزایش می‌یابد.

تزریق پلاسما غنی از پلاکت (PRP)

پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) از خون خود بیمار استخراج می‌گردد، و حاوی غلظت بالایی ا ز فاکتورهای رشد است که برای ترمیم بافت‌ها از اهمیت بالایی برخورد دارد است.  استفاده از PRP برای درمان التهاب نیام کف پا، اثرات قابل‌توجهی را از خود نشان می‌دهد و باعث افزایش ضخامت نیام کف پا می‌شود، این امر در تصویربرداری از کف پا مشخص است.

اوزون درمانی

اوزون درمانی علت ریشه‌ای درد پاشنه را هدف قرار می‌دهد و باعث تسکین فوری درد پاشنه پا می‌شود. اوزون درمانی فشار وارده بر پاشنه پا را کاهش می‌دهد و به فروکش کردن التهاب آن کمک می‌کند. اوزون درمانی از طریق افزایش میزان اکسیژن‌رسانی به بافت آسیب‌دیده و همچنین افزایش جریان خون در بافت‌ها به ترمیم بهتر تاندون‌های پاشنه پا کمک می‌نماید.

کفی و کفش طبی

 e3

ممکن است برای تصحیح عدم تعادل بیومکانیکی پا، کنترل پرونیشن (چرخش داخلی پا) بیش‌ازحد، و حمایت از رباط و تاندون‌های متصل شده به استخوان پاشنه، ارتز یا کفی‌های طبی تجویز شوند. آن‌ها به‌طور مؤثری می‌توانند درد پاشنه و قوس پا را درمان نمایند.

اسپلینت یا آتل نگه‌دارنده

 e4

در طول شب، وقتی‌که نیام کف پا در حالت استراحت قرار می‌گیرد، مچ پا تمایل دارد در اثر انقباض ماهیچه سه سر ساق پا به سمت خارج قرار بگیرد. برای جلوگیری از این حالت، استفاده از آتل‌های نگه‌دارنده مچ پا، وضعیت پا در حالت ” دورسی فلکشن ” (وضعیتی که دران پا به سمت عقب کشیده می‌شود مانند زمانی که در سربالایی راه می‌روید) قرار می‌گیرد.

استفاده از گچ یا قالب‌های ثبات مخصوص پا

e5

به‌طورکلی گچ گرفتن کوتاه‌مدت (۶ هفته) پا در کاهش درد مؤثر است، اما درد می‌تواند پس از باز کردن گچ عود نماید. برای جلوگیری از عود مجدد درد، بیمار باید درمان‌هایی که قبلا ذکر شد را استفاده نماید.

فیزیوتراپی

متخصصین طب فیزیکی و توان‌بخشی در کلینیک دکتر سعیدی، از طریق آموزش تمرینات کششی برای نیام کف پا و تاندون آشیل و همچنین تقویت عضلات پایین پا به تثبیت و عملکرد بهتر مچ و پاشنه پا می‌پردازند. همچنین ممکن است، به بیماران نحوه استفاده از باندهای کشی ورزشی آموزش داده شود تا بتوانند به نحو مؤثرتری از کف پای خود حمایت‌های لازم را به عمل‌آورند. متخصصین ما همچنین بسته به علت درد پاشنه ممکن است از تکنیک‌های زیر جهت درمان و تسکین درد پاشنه پای بیماران استفاده نمایند:

  • الکتروتراپی TENS
  • اولتراسوند تراپی
  • ماساژ تراپی
  • درمان دستی
  • لیزر تراپی
  • شاک ویو تراپی

ماساژ درمانی

 e6

ماساژ کف پا و کشش دستی رباط پلانتار فاسیا می‌تواند در کاهش درد مؤثر باشد. بر روی پایه پاشنه پای خود متمرکز شوید، جایی که رباط پلانتار فاسیا به استخوان پاشنه متصل می‌گردد، سپس با شست‌های خود به‌صورت دایره‌ایان ناحیه را ماساژ دهید. شما همچنین می‌توانید با اعمال فشار و ماساژ، رباط پلانتار فاسیا را از سینه کف پا تا استخوان پاشنه تحت ماساژ قرار دهید.

شاک ویو تراپی

 e7

شاک ویو تراپی (ESWT) باعث پارگی‌هایی در حد میکرون در بافت‌ها می‌شود که در پیان استخوان‌سازی و ترمیم بافت‌ها تحریک می‌شود.

شاک ویو تراپی از طریق سه روش اعمال می‌شود:

  • الکتروهیدرولیک (با شدت بالا)
  • الکترومغناطیسی
  • پزوالکتریک

دستگاه‌های الکتروهیدرولیک و الکترومغناطیس به‌طور مؤثری در درمان دردهای مزمن پاشنه پا مؤثر هستند، دردهایی که علی‌رغم انجام درمان‌های دیگر بیش از ۶ ماه دوام داشته‌اند.

درمان با لیزر کم‌توان

 e8

درمان با لیزر کم‌توان (LLLT) می‌تواند در رفع دردهای حاد و مزمن پاشنه پا مؤثر باشد. این شیوه درمانی می‌تواند در و التهاب بیمار را کاهش دهد. نور لیزر فرآیندهای ترمیمی را تحریک کرده و التهاب بافت پاشنه پا را کاهش می‌دهد.

تمرینات ورزشی برای درمان درد پاشنه پا

انواع مختلفی از تمرینات کششی و تقویتی می‌توانند به بیمار کمک کنند تا به‌صورت فعال یا منفعل مچ پای خود را در حالت ” دورسی فلکشن” (کشیدن پنجه پا به سمت ساق پا) قرار دهد، با صاف نگه‌داشتن زانو و چرخش معکوس مفصل” ساب تالار” بهترین حالت کشش برای ماهیچه سه سر ساق پا فراهم خواهد شد.

  •  تمرینات کششی: درحالی‌که زانوی خود را صاف نگه‌داشته‌اید به دیوار مقابل خود تکیه دهید، کف پاشنه پا باید بر روی زمین قرار داشته باشد.

e9

  • به کمک لب پله عضله پشت ساق خود را تحت کشش قرار دهید.

 e10

  •  با استفاده از یک قوطی فاسیای کف پا خود را ماساژ و تحت کشش قرار دهید..

 e11

  • تمرینات کششی مخصوص بافت پلانتار فاسیا یا نیام کف پا

e12

مقالات مرتبط

فهرست
نوبت گیری تعیین وقت
× نوبت گیری در واتساپ