بررسی های متخصصان نشان دهنده آن است که ۹۵ درصد تا ۹۸ درصد دیسکها کمر بدون جراحی قابل درمان است.
درد یک تجربه شخصی است و برای تشخیص دردها و درمان باید به پای صحبت بیماران نشست تا بیماری شناسایی شود. در حقیقت ۹۰ درصد تشخیص بیماری گوش کردن به دردهای بیماران است. متاسفانه تجویز MRI بلافاصله بعد از ویزیت علاوه بر پرداخت هزینه بالا از جیب مردم است، برچسب بیمار به فرد زده میشود.
MRI و هر روش تشخصی، عملکرد مثبت کاذب و منفی کاذب دارد، در واقع مثبت کاذب به آن معنا است که با توجه به اینکه شما بیمار نبوده پس از MRI، بیمار نشان داده میشود.
در بررسیهای صورت گرفته نشان دهنده آن است که افراد زیر ۳۰ سال (۳۰ درصد)، زیر ۷۰ سال(۶۰ درصد) و بالای ۷۰ سال (۱۰۰ درصد) مثبت کاذب داشتهاند این مثبت کاذب به این معناست که اگر فرد سالم به MRI مراجعه کنند عارضه بیماری در آن نشان می دهد. در حقیقت۲۱ درصد افراد زیر ۷۰ سال پس از MRI، عارضه تنگی کانال را نشان میدهد که بسیاری از بیماران بر این باروند که باید جراحی شوند و این امر بسیار نادرست و غلط است.
این در حالی است که منفی کاذب نیز به این معناست که امکان دارد چیزی نشان ندهد. در حال حاضر شایع ترین مشکلی که دربین جوانان رایج است کمر درد است. بررسیها نشان دهنده آن است که در حال حاضر روزی ۲ الی ۳ جوان ۲۴ ساله از کمر درد رنج برده و به متخصص دیسک کمر مراجعه می کنند که مهمترین علت آن بیحرکتی و تغییر سبک زندگی است.
فهرست مطالب
کمر درد از چه سنی بروز خواهد کرد؟
در جوامع صنعتی کمر درد از حدود ۳۰ سالگی اولین تظاهرات خود را بروز میدهد و مطالعات آسیب شناسی هم نشان میدهد که تقریبا از همان زمان تغییرات خراب شدن مهرهها شروع میشود این روند خراب شدن در جوامع صنعتی سرعت بیشتری دارد که علت آن حالتهای یکنواخت طولانی مدت طرز ایستادن یا قرار گرفتن غلط، عدم تحرک عضلانی، خم شدنها، بلند کردن اشیاء و نشستنهای غیر اصولی و عوامل بسیار دیگر است.
روشهای پیشگیری، مراقبت و درمان کمر درد با توجه به محیط و موقعیت فرد تغییر میکند. بنابراین روشهای پیشگیری، مراقبت و درمان کمر درد میتواند به صورت عمومی که دربرگیرنده کل جامعه باشد، آموزش داده شود یا به صورت اختصاصی به آموزش در محیط خانه، محل کار، محیط های ورزشی یا بیمارستان محدود شود.
مهمترین علت بروز کمر درد
در حقیقت در حال حاضر نوجوانان و جوانان روشهای حفاظت از بدن را بلد نبوده؛ که به مرور زمان کمردردهای با دیسک کمر تبدیل شده که در بسیاری از موارد با عنوان فتق کمر شناسایی میشود؛ این در حالی است که فتق دیسک کمر شایع ترین علت کمردرد است، هسته مرکزی دیسک از جای خود حرکت می کند و از لایه بیرونی خارج می شود و بر حسب شدت و بزرگی فتق به بافت های مجاور فشار می آورد و ایجاد درد یا علائم دیسک کمر میکند.
توجه از عمر خود را در محل کار می گذارنند، این مسئله برای افرادی که مشاغل حساس تر با کار فکری بیشتر دارند اهمیت بیشتری پیدا می کند. زیرا کمردرد و اصولاً هر عامل دیگری که این افراد را از ادامه کار یا انجام کار با حداکثر توان محروم کند علاوه بر فرد ضرر زیادی به جامعه می زند.
با توجه به صنعتی شدن جامعه و تبدیل کارها از کارهای بدنی به کارهای اداری، وضعیت نشسته رایج ترین وضعیت شغلی می باشد، مدیران و مسئولان ادارات و وزرتخانه ها با توجه به حساسیت و اهمیت کار و نوع شغل مجبورند در جلسات متعدد و کنفرانس ها شرکت کنند و به مدت طولانی در یک وضعیت ثابت و بی حرکت بمانند.
آیا دیسک کمر با جراحی درمان میشود؟
تصور نادرست در درمان دیسک کمر، بیماران را به این باور رسانده که باید عمل بسته ستون فقرات و یا عمل باز شوند تا به درمان کامل برسد. در حقیقت آمارهای دنیا نشان دهنده آن است که ۹۵ درصد تا ۹۸ درصد دیسک ها کمر با عمل بسته دیسک کمر قابل درمان است. در حال حاضر انجمن جهانی درد متعقدند که اگر بیماری مشکوک به دیسک کمر است نیاز به جراحی ندارد. ابتدا باید دستورالعمل ها را انجام دهند و تحت روش های درمان دیسک کمر قرار گرفته و درمان بعدی فیزیوتراپی بوده. مگر درمواقع خاص بیمار تحت جراحی قرار خواهد گرفت.
متخصصان در گذشته معتقد بودند پس از گذشت ۵ سال از جراحی، بیماری برخواهد گشت، این در حالی است که در حال حاضر دکتر متخصص دیسک کمر بر این باورند که این آمار به ۲ سال رسیده است. در حقیقت بررسیها نشان داد که ۸۵ درصد بیمارانی که به کلینکهای درد مزمن مراجعه میکنند دارای دردهای عضلانی هستند که بیشترین و بهترین روش درمان گوش کردن به دردهای بیماران و معاینه کردن و در نهایت عمل بسته دیسک است.
روش درمان دیسک کمر بدون جراحی با هدایت سونوگرافی
در این روش عمل بسته دیسک کمر بدون بیهوشی با تزریق دارو آرامبخش صورت میگیرد و پس از بیحسی موضععی در ناحیه پوست کمر پس از چند دقیقه انتظار با وارد کردن یک سوزن به فضای اپیدورال وارد میشویم.
درمان دیسک کمر با این روش درمانی یک باره درمان نمیشود، برای از بین بردن التهابهای موجود در کمر دو هفته بعد از این عمل این کار انجام میشود که این کار با بهرهگیری از سه تزریق اپیدورال برنامهریزی میشود.
تزریق دارو به این روش در مدت شش هفته موجب از بین رفتن علائم کمردرد و بیماری میشود بسیاری از بیمارانی در این دسته هستند که به علت بیرونزدگی دیسک کمر حتی از رفتن به محل کار منع شدهاند اما بهرهگیری از این روش موجب میشود تا افراد به زندگی عادی خود بازگردند اما از انجام حرکات غیرعادی و ایستادن طولانی خودداری کنند.
استفاده از روش اپیدورال موجب پیشگیری از دیسک کمر و درمان آن تا ۹۰ درصد است. با آغاز عمل بسته دیسک کمر و تزریق در مرحله نخست افرادی که دچار دیسک کمر مزمن هستند به مدت یک تا دو روز استراحت کرده و پس از آن به زندگی عادی خود ادامه دهند اما توجه کنند که در حین کار فشار زیاد و ناگهانی به ستون فقرات خود وارد نکنند. کاهش عوارض عمل دیسک کمر شدید و در نهایت کاهش هزینههای عمل جراحی مهمترین ویژگی این طب است، این روش درمانی به صورت سرپایی انجام شده و بیمار با عوارضی در حین درمان روبرو نیست.
تزریق فاست : در این روش در مفاصل فاست ستون فقرات گردنی، ستون فقرات سینهای یا ستون فقرات کمری، مقادیر کمی از ماده بیحسکننده و داروی استروئیدی تزریق میشود. تزریق فاست موجب بیحس شدن مفصل و مسدود شدن سیگنالهای درد میشود.
اهداف
تزریق در مفصل فاست معمولا با دو هدف انجام میشود:
هدف تشخیصی. بعد از تزریق مادهی بیحسکننده در مفصل فاست، میزان تسکین درد آنی بیمار ارزیابی میشود تا مشخص شود که مفصل فاست مورد نظر، منشاء درد بوده است یا خیر. در صورتی که بلافاصله بعد از انجام تزریق، درد بیمار کاملا برطرف شود، به احتمال بسیار زیاد، مفصل فاست مورد نظر منشاء اصلی درد بوده است.
تزریق با هدف درمانی (تسکین درد). در این حالت، با تقبل هزینه عمل بسته دیسک کمر ، علاوه بر مادهی بیحسکننده، مادهی استروئیدی نیز به آرامی تزریق میشود تا التهاب مفصل برطرف شود. انجام این کار میتواند در مواردی، موجب تسکین درد بلند مدت شود.
تزریق تحت هدایت سونوگرافی
با پیشرفت تکنولوژی استفاده از اولتراسوئد در تزریق مفاصل و بافت نرم افزایش یافته است. امتیاز منحصر به فرد سونوگرافی در مقایسه با سایر انواع تصویربرداری آن است که یک تصویرسازی دینامیک ایجاد میکند.
در این روش عمل بسته دیسک کمر از امواج صوتی استفاده میشود که در مقایسه با فلوروسکوپی که از رادیاسیون استفاده میشود بیخطرتر است. از طرفی دقت بافتی که در سونوگرافی وجود دارد در شرایطی حتی بهتر از MRI میباشد و به همین جهت در ساختمانهایی که نزدیک عروق و اعصاب میباشند مورد استفاده قرار میگردد.
با استفاده از داپلر نهتنها میتوان عروق نرمال را مشاهده کرد بلکه میتوان نئوواسکولاریزاسیون ناشی از تاندینوپاتی را نیز مشاهده کرد و تخریب این عروق جدید تحت هدایت سونوگرافی باعث بهبود بالینی ومورفولوژی خواهد شد.
بزرگترین اشکال سونوگرافی و عمل بسته دیسک آن است که به مقدار زیادی وابسته به کسی است که از دستگاه استفاده میکند.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#a9d8f6″]تزریقاتی که از سونوگرافی استفاده میشود به روش “آزاد بودن یک دست” انجام میشود که در آن یک دست پروب را میگیرد و دست دیگر جایگاه سوزن را مشخص میکند. بنابراین تزریقات تحت هدایت سونوگرافی به زبردستی خاصی نیاز دارد. توصیه میشود قبل از اینکه پزشکان تزریق تحت هدایت سونوگرافی استفاده کنند تجربه کافی در زمینه تصاویر سونوگرافی داشته و اطلاعات کافی نیز داشته باشند. همچنین باید اطلاعات کافی در آناتومی موسکولواسکلتال داشته باشند.
متخصصین ما جهت تشخیص دقیق تر و سریع تر،از سونوگرافی عضلات و مفاصل بهره می گیرند.این روش که کاملا سریع و بی خطر است به تشخیص صحیح تر و درمان قطمک شایانی می کند.به علاوه، همه ی تزریقات موضعی به کمک سونوگرافی صورت می پذیرد که باعث تزریق دقیق و بدون عارضه می شود.[/alert]
یک گام مهم در تشخیص ساختمانها آن است که پروب مناسب انتخاب شود. به عنوان مثال پروبهای دارای فرکانس بالا(۱۲-۵ مگاهرتز) و خطی در تشخیص ساختمانهای سطحیتر کاربرد دارند.
توصیه میشود قبل از تزریق تحت هدایت سونوگرافی یک جستجو اولیه از اندام هدف انجام شود. به این ترتیب عروق و اعصابی که در آن ناحیه هستند مورد توجه قرار گرفته و مشخصات آن ناحیه بهتر نمایان میشود.
هر تزریق تحت هدایت سونوگرافی نوعیعمل بسته دیسک کمر بوده و به روشهای مختلفی انجام می شود که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند و در اینجا فقط چند روش توضیح داده میشود.
سونوگرافی میتواند از سوزن تزریق در صفحات طولی و عرضی تصویربرداری کند. وقتی سوزن به صورت طولی مشاهده میشود، پروب موازی با سوزن روی سطح بدن قرار دارد و سوزن و پروب در یک صفحه قرار دارند و زمانی که سوزن به صورت عرضی مشاهده میشود پروب عمود بر سوزن روی سطح بدن قرار دارد و در یک صفحه نیستند. بهتر است زمان تزریق سوزن به صورت طولی قرار گرفته باشد. چون در این صورت بدنه و نوک سوزن به خوبی نمایان است. زمانی که پروب و سوزن در یک صفحه نیستند، نوک سوزن به خوبی نمایان نمیباشد.
گاهی اوقات با اندکی چرخاندن یا تکان دادن نوک سوزن میتوان آن را به خوبی مشاهده کرد. بازکردن بافت با تزریق نیز میتواند در رویت نوک سون کمککننده باشد. در این روش مقدار کمی سالین استریل یا بیحسکننده موضعی به داخل فضا تزریق میشود. چون این مایع اکو کمی دارد، زمینه را تیرهتر میکند و سوزن که اکو بالایی دارد بهتر نمایان میشود.
موارد دیگری نیز در شفافیت سوزن در عمل دیسک کمر نقش دارند، مثل عمق سوزن و اریب بودن آن ولی قطر سوزن ارزش کمتری دارد. هنگامی که پرتوهای سونوگرافی به صورت ۹۰ درجه به سوزن برخورد نمیکنند، سوزن با شفافیت کمتر و هیپواکو به نظر میرسد. بنابراین برای بهتر دیدن سوزن باید پرتوهای سونوگرافی به صورت عمود به آن تابیده شود. وارد کردن سوزن در بافتهای عمیقتر باعث میشود سوزن به صورت مایل قرار گرفته و در نتیجه مشاهده آن مشکلتر میشود.
برای بهتر مشاهده کردن سوزن بهتر است پرتوهای سونوگرافی به صورت عمود بر سوزن تابیده شود. این موضوع بسیار مهمتر از قطر سوزن است. به عنوان مثال یک سوزن با قطر ۲۷ به خوبی سوزن با قطرهای بزرگتر مشاهده میشود.
لیزر درمانی یک درمان امن و بالینی مؤثر برای بیماران در تمام سنین است- از کودکی تا پیری. این روش درمانی بدوندرد، غیرتهاجمی و غیرجراحی بوده و هیچگونه عوارض جانبی ندارد. عمل دیسک کمر با لیزر یک روش پزشکی است که از انرژی نور لیزر متمرکز برای درمان درد و التهاب استفاده میکند. این روش از طریق تحریک فرآیندهای ترمیم طبیعی بدن در سطح سلولی عمل میکند. کاربرد این تکنولوژی بسیار پیشرفته در درمان بیماریهای حاد و مزمن، که با روشهای درمانی سنتی قابلدرمان نبودهاند، موفقیتآمیز است. شماری از این بیماریها عبارتاند از: التهاب مفاصل؛ کمردرد؛ فتق دیسک؛ سردرد؛ زانودرد و درد لکن؛ گردن درد؛ اختلالات اعصاب محیطی؛ نوروپاتی؛ سیاتیک؛ زونا؛ تنگی کانال نخاعی؛ اختلالات مفصل گیجگاهی شود.