پادرد ممکن است در ناحیهی لگن و رانها شروع شده و تا ناحیهی مچ و کف پا ادامه پیدا کند. تیر کشیدن پاها در موارد متعددی در افراد مختلف دیده میشود. این درد ممکن است بهصورت ناگهانی و همراه با احساس سوزش و بیحسی ایجاد شود. در برخی از موارد ممکن است تیر کشیدن پاها پس از باز کردن بیشازحد آنها، آسیبهای خاص و در برخی از مواقع پس از استراحتهای طولانیمدت بروز کند. این درد ممکن است در جلو و یا پشت پا احساس گردد. تیر کشیدن پاها بسته به علت ایجاد آن با استفاده از روشهای درمانی فیزیوتراپی مورد درمان قرار میگیرد.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6fb5f3″] تیر کشیدن درد لگن تا انتهای پا میتواند به دلیل فشار عصب، اسپاسم و گرفتگی عضلات، مشکل ستون فقرات و عوامل مختلف دیگر روی دهد که خود، به دلایل زمینهای مختلف مانند، سیاتیک، دیسک کمر و بسیاری عوامل دیگر باشد. متخصصین ما در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سعیدی بر اساس تشخیص درست علت اصلی و دقیق ایجاد فشار روی عصب، درمانهای فیزیوتراپی و ورزشهای مخصوص، مناسب آن مشکل زمینهای به شما ارائه میکنند. جهت کسب اطلاعات از درمانهای فیزیوتراپی مناسب مشکل شما و مشاوره با متخصصین ما، میتوانید با شماره تلفن ۰۲۱۶۶۵۳۳۲۴۵ تماس حاصل فرمایید.[/alert]
فهرست مطالب
علل
آسیبها
آسیب به استخوان، عضلات، تاندونها، رباطها و دیگر بافتهای نرم در اطراف مفاصل پا میتوانند باعث تیر کشیدن پاها شوند. شکستگی در استخوان ساق پا، لگن و دیگر استخوانها میتوانند باعث دردهای شدید و تیر کشیدن در اطراف محل آسیبدیدگی شوند. آسیبهای ناشی از استفادهی بیشازحد تاندونها و عضلات ران و ساق پا، مکرراً باعث تیر کشیدن پاها بهخصوص در اثر گرم نکردن بدن قبل از ورزش میشوند.
برخی از آسیبهای وارده به پاها بهخصوص در پشت پا میتوانند باعث ایجاد تورم و درد شدید شوند. این آسیبها حتی میتوانند گردش خون ناحیه را تحت تأثیر قرار داده و منجر به ایجاد درد شوند.
اختلالات عصبی (نوروپاتی)
درد ناشی از اختلالات عصبی که معمولاً با عنوان درد نوروپاتیک یا نوروژنیک شناخته میشود یکی از علل شایع تیر کشیدن پاهاست. این درد زمانی ایجاد میشود که اعصاب تغذیهکنندهی پاها که از پشت پا عبور میکنند آسیب ببینند.
- درد عصبی سیاتیک یکی از علل شایع تیر کشیدن پاهاست.
- آسیب به عصبها، دیسکهای بین مهرهای و آسیبهای عصبی ناشی از دیابت، الکل و استعمال دخانیات میتوانند باعث نوروپاتی محیطی شده و منجر به ایجاد درد شدید در پاها شوند.
- در برخی از مواقع، پس از نشستن طولانیمدت ممکن است به علت فشار آمدن بر روی رشتههای عصبی، درد شدید پا ایجاد شود.
درد شدید پا مخصوصاً در منطقهای که عصب آن آسیب دیده است دیده میشود. این درد ممکن است همراه با احساس سوزش، بیحسی و خارش ایجاد شود. یکی دیگر از شاخصههای تیر کشیدن پا در اثر آسیبهای نوروژنیک این است که تنها یک طرف پا، بسته به آسیب عصبی ایجادشده درگیر این عارضه میشود.
اختلالات استخوان و مفاصل
- مشکلات اسکلتی عضلانی: پادرد ممکن است در اثر مشکلات اسکلتی عضلانی ازجمله آرتروز لگن، زانو و مچ پا ایجاد شود. در طی این عارضهها ممکن است مفصل آسیب دیده دچار التهاب و تورم شود. استئوآرتریت زانو، مچ پا، آرتریت روماتوئید و نقرس میتوانند باعث تورم و در برخی از موارد تیر کشیدن پا شوند.
- عارضههای مربوط به ستون فقرات: که بر روی اعصاب تأثیر میگذارند میتوانند باعث تیر کشیدن پاها شوند. برای مثال عارضههایی چون فتق دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی، اسپوندیلوز کمر، اسپوندیلولیستزی و دیگر عارضههایی که باعث کمردرد و درد سیاتیک میشوند. اختلالات مفصل خاجی خاصرهای و بیماریهایی که بتوانند این مفصل را درگیر کنند میتوانند عصب سیاتیک را تحت تأثیر قرار داده و باعث ایجاد درد در ناحیهی پا شوند.
- هر نوع رشد غیرطبیعی و تومور و یا عارضههای دیگر که ستون فقرات را درگیر کرده، گردش خون را مسدود کند و باعث فشار آمدن بر روی اعصاب شود، میتواند باعث تیر کشیدن پا شود.
گرفتگیهای عضلانی
- پارگی عضلانی و کشیدگی رباطها و یا خستگی عضلانی در اثر فعالیت شدید میتوانند باعث تیر کشیدن و درد شدید در بافتهای آسیب دیده شوند.
- گرفتگی عضلانی در عضلات رانها، پشت پا و ساق پا میتوانند باعث ایجاد درد شدید در پا شوند.
- گرفتگیهای عضلانی ایجادشده در اثر عدم تعادل الکترولیتها میتوانند باعث ایجاد دردهای شدید و غیرقابلتحمل در پاها شوند.
- سندرم پیریفورمیس عارضهای است که عضلهی پیریفورمیس در باسن را درگیر کرده و باعث ایجاد اسپاسم میشود. این عارضه میتواند باعث ایجاد دردهای شدید در باسن شود که به درون پاها منتشر شده و در راستای عصب سیاتیک امتداد مییابد.
اختلالات عروقی
زمانی که گردش خون در هر قسمت از پا دچار اختلال شود ممکن است دردهای شدیدی در پا ایجاد شوند. عارضهای به نام آترواسکلروز که در طی آن عروق خونی باریک شده و مقدار خون درون آنها کاهش پیدا میکند نیز میتواند باعث تیر کشیدن پاها شود. به این عارضه، بیماری محیطی عروق نیز گفته میشود. درد ایجادشده در اثر مشکلات عروقی معمولاً شدید بوده و احساسی مانند گرفتگی دارد.
درمان
مراقبت از خود
درد ناشی از سیاتیک معمولاً با استراحت، سرما و گرما درمانی، ماساژ، داروهای مسکن و تمرینات کششی ملایم درمان میشود.
- استراحت: استراحت برای مدتزمانهای کوتاه مناسب است ولی استراحت بیش از یک تا دو روز میتواند مضر باشد.
- یخ: در طول ۴۸ تا ۷۲ ساعت پس از ایجاد عارضه، روزانه چند بار از کمپرس سرد و یخ برای کاهش التهاب و درد عضلانی استفاده کنید. در هر بار، یخ را به مدت ۲۰ دقیقه بر روی عضلهی آسیب دیده قرار دهید.
- گرما: پسازآن، میتوانید برای آرام کردن عضلات خود از حمام آب گرم و یا یک پتوی برقی با درجهی پایین استفاده کنید.
دارودرمانی
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) که نیازی به نسخهی پزشک ندارند میتوانند علائم عارضه را تسکین دهند. ممکن است برای رفع گرفتگیهای عضلانی نیز داروهای شل کنندهی مخصوص تجویز شوند. در صورت شدید بودن درد، ممکن است داروهای مسکن قویتری برای شما تجویز شوند که میتوانید آنها را همراه با داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی و یا شل کنندههای عضلانی مصرف کنید. استروئیدها میتوانند تورم و التهاب اعصاب را کاهش دهند.
تزریق استروئید
تزریق مستقیم استروئید به درون ناحیهی دردناک میتواند تورم و التهاب اعصاب را کاهش دهد.
درمان فیزیوتراپی
درمان فیزیوتراپی برای درد منتشر شونده در طول پا ممکن است شامل روشهای کایروپراکتیک، تراکشن کمر، ماساژ درمانی، تحریک عضلانی، الکتروتراپی (TENS)، اولتراسوند درمانی، مگنت تراپی و همچنین ورزشهای تقویتی و کششی باشد.
روشهای درمانی کایروپراکتیک
روشهای درمانی کایروپراکتیک در تسکین درد منتشر شونده در طول پا بسیار مؤثرند. این روشهای درمانی برای روی ناحیهی پایین کمر و استخوان لگن انجام میشوند. این روشها میتوانند تعادل استخوان لگن را دوباره برقرار کنند. این روشها طراحی شدهاند تا مواردی که باعث فشرده شدن عصب سیاتیک و ایجاد درد میشوند را از بین ببرند.
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی برای کاهش گرفتگیهای عضلانی در ناحیهی پایین کمر، باسن و پاها (گرفتگی پا) مورد استفاده قرار میگیرد. ماساژ درمانی میتواند مشکلات مربوط به پایین کمر و مشکلات عصبی را کاهش دهد.
ورزشدرمانی
ژست صاف
این ژست درواقع یک حالت نشستن پایه در یوگاست که در آن پاها کشیده شده، عضلات پشتی فعال شده، گردش خون در مناطق آسیب دیده تقویت شده و آثار مناسبی در منطقهی عصب سیاتیک دیده میشوند.
ژست ملخ
با این ژست شما میتوانید از کمر خود حمایت کرده و گردش خون در منطقهی لگن را تقویت کنید. اخیراً نشان دادهشده است که درد سیاتیک ممکن است در اثر گردش خون نامناسب ایجاد شود. درصورتیکه وضعیت گردش خون مناسب نباشد، ممکن است در مناطق مختلفی از بدن احساس فشار کرده و درنهایت به درد سیاتیک مبتلا شوید. تقویت گردش خون میتواند فرایند ترمیم بدن را تحریک کرده و درد ناشی از عارضهی سیاتیک را تسکین دهد.
ژست پل
این تمرین برای تقویت ناحیهی باسن بسیار مناسب بوده و راهحل مناسبی برای افرادی است که از درد سیاتیک و تیر کشیدن پاها رنج میبرند.
ژست کبوتر
در برخی از موارد، تیر کشیدن پاها در اثر فشار بر روی عصب سیاتیک به دلیل فشار داده شدن این عصب بر روی تاندونهای زیر آن ایجاد میشود.
کشیدن شست پا به حالت خوابیده
اگر میخواهید از درد سیاتیک رهایی یابید باید این تمرین را انجام دهید. بهعلاوه، این تمرین باعث تقویت گردش خون در مناطق آسیب دیده خواهد شد.
تمرین چرخش ستون فقرات
این تمرین به شما کمک میکند تا فشار وارده بر روی کمر را کاهش داده، گردش خون را تقویت کرده، انعطافپذیری ستون فقرات را افزایش داده و اعصاب آن را تقویت کنید. این تمرین همچنین با کشیدن عضلات به شما در رهایی از گرفتگی مهرههای کمر و شل کردن مفاصل لگن کمک میکند.