soozeshg

 سوزش و گرگرفتن زانو یکی از مشکلات آزاردهنده و نگران‌کننده است که می‌تواند شما را از انجام فعالیت‌های روزانه باز دارد. احساس سوزش و سوزن‌سوزن شدن زانو گاهی واقعاً ناتوان ‌کننده و شدید می‌شود به طوری که حس می‌کنید یک تکه آهن داغ  در زانوی شما وجود دارد. بعد از معاینه و ارزیابی‌های دقیق می‌توان به دلیل اصلی سوزش زانو پی برد. برای تسکین درد و سوزش زانو و ایجاد ثبات بیشتر در زانو می‌توانید از زانوبند‌های طبی، روش‌های فیزیوتراپی و ورزش‌درمانی بهره ببرید.

[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6fb5f3″]

اگر دچار سوزش و بی‌حسی زانو شده‌اید، متخصص طب فیزیکی و توان‌بخشی می‌تواند به کاهش درد زانو و بهبود حرکت پذیری آن کمک کند. علائم شما ممکن است خفیف یا برعکس، به حدی شدید باشند که کارایی شما را دچار اختلال کرده‌اند. برای بیمارانی که به فیزیوتراپیست ارجاع داده می‌شوند، گزینه‌های درمانی بسیار زیادی وجود دارد. متخصصین ما در کلینیک طب فیزیکی و توان‌بخشی دکتر سعیدی از مدالیته‌های درمانی گوناگونی برای کاهش درد و التهاب استفاده می‌کنند. ممکن است برای بهبود مقاومت، قدرت عضلانی و دامنه‌ی  حرکتی شما، ورزش‌های مخصوص زانو برای شما تجویز شوند. متخصصین ما در مورد دلیل انتخاب هر روش درمانی به شما توضیح می‌دهند و به شما خواهند گفت که چه انتظاراتی از نتایج  هر روش درمانی می‌توانید داشته باشید. جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما  یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌ ۰۲۱۶۶۵۳۳۲۴۵ تماس حاصل فرمایید.[/alert]

فهرست مطالب

علل احتمالی


احساس سوزش در زانو می‌تواند واقعاً بر اثر یک سوختگی و یا بر اثر بیماری یا مشکلی باشد که ایجاد حس سوزش می‌کند. سوختگی می‌تواند ناشی از مواد شیمیایی، برق، گرما و تابش نور خورشید باشد. بیماری‌ها و مشکلاتی که می‌توانند ایجاد حس سوزش کنند عبارتند از:

نقرس

بیماری نقرس بر اثر تجمع رسوبات اوریک‌اسید در مفصل و تشکیل بلورهای اوریک‌اسید است که موجب درد تیز و سوزش مفصلی می‌شود. درمان نقرس با دارودرمانی و اجتناب از خوردن غذاهایی است که موجب تشکیل بلورهای اوریک‌اسید می‌شوند.

آرتروز زانو

آرتروز زانو یک بیماری مزمن است که به تدریج شکل می‌گیرد و پیشروی می‌کند. آرتروز موجب فرسایش تدریجی غضروف مفصلی و سایش استخوان‌ها بر روی هم می‌شود. این بیماری عموماً در افراد مسن ایجاد می‌شود. ورزش کردن می‌تواند احساس سوزش زانو را تشدید کند.

روماتیسم

روماتیسم یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافت‌های خود بدن حمله می‌کند و موجب التهاب مفصل‌ها می‌شود.

بورسیت زانو

بورس‌های مفصلی، کیسه‌های حاوی مایع در اطراف مفصل هستند و منظور از بورسیت زانو، التهاب این بورس‌های مفصلی است. سایر علائم بورسیت عبارتند از درد، حساسیت به لمس و تورم زانو. درمان بورسیت عموماً شامل مصرف آنتی‌بیوتیک و انجام فیزیوتراپی می‌شود.

اسپوندلیت آنکیلوزان

اسپوندلیت آنکیلوزان (روماتیسم ستون فقرات) زمانی رخ می‌دهد که مهره‌های ستون فقرات، ملتهب می‌شوند. درد ناشی از این التهاب ممکن است به صورت دردی ارجاعی باشد که در زانو‌ها حس می‌شود.

علل مربوط به سیستم عصبی

حس سوزش و داغی در زانو می‌تواند بر اثر آسیب دیدن یکی از عصب‌های پا باشد. به وجود آسیب عصبی در دست یا پاها، نوروپاتی محیطی گفته می‌شود که موجب بروز حس سوزش، گزگز زانو، سوزن‌سوزن شدن و بیحسی در پاها می‌شود که به مجموعه این علائم پاراستزی می‌گویند. علل شایع نوروپاتی محیطی و بروز علائم پاراستزی عبارتند از:  فشار به عصب یا گیرافتادگی عصب،دیابت و ملیتوس.

عدم خون‌رسانی کافی

بر اثر بیماری‌هایی مانند آسیب‌های عروق محیطی ممکن است خون‌رسانی کافی به پاها نشود که ایجاد حس سوزش در پا می‌کند.

چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟


در صورتی که سوزش و گزگز زانو با برخی علائم خاص دیگر همراه باشد لازم است که به پزشک مراجعه کنید. این علائم عبارتند از:

  • علائم شکستگی: شما به خاطر حس دردی شدید و غیرقابل‌ تحمل، نمی‌توانید روی زانوی خود وزن بیندازید. در این موارد لازم است برای بهبودی شکستگی استخوان، زانو گچ گرفته شود یا آتل‌بندی شود.
  • تب: زانوی شما در هنگام لمس کردن داغ است، ورم‌ کرده و قرمز است. این علائم می‌تواند نشان‌دهنده عفونت باشد که برای درمان به آنتی‌بیوتیک نیاز دارد.
  • سوزش زانو همراه باوجود زخم بزرگ: در این صورت باید فوراً به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید. این زخم می‌تواند بر اثر سوختگی، پارگی یا سوراخ شدن پست و بافت اطراف زانو باشد و در صورتی که این آسیب به نحو مناسب درمان نشود، منجر عفونت می‌شود.
  • شدید بودن درد و سوزش زانو: درد تا حدی شدید است که شما را از خواب بیدار می‌کند و یا با استراحت کردن بهبود پیدا نمی‌کند و به طور کلی غیرقابل‌تحمل است.
  • ورم زانو:اگر شما داروهای ضد انعقاد خون مصرف می‌کنید و یا به اختلالات خونریزی دچار هستید و زانوی شما ورم ‌کرده، باید به پزشک مراجعه کنید. ممکن است شما خونریزی داخلی داشته‌اید و داروهای ضد انعقاد خون نیز مانع از قطع خونریزی و انعقاد خون و به طور طبیعی می‌شوند.

درمان


متد RICE

soozeshg1

در زمان بروز درد و سوزش حاد زانو، توصیه می‌شود که متد RICE را دنبال کنید: استراحت کنید (rest)، از کمپرس سرد استفاده کنید (ice)، با استفاده از بانداژ یا زانوبند طبی به بافت زانو فشار ملایم وارد کنید(compression) و پای آسیب‌دیده را بالا بگیرید (elevation).

درمان دارویی

داروهای ضدالتهاب می‌توانند درد و التهاب و بی‌حسی زانو را کاهش دهند. شما باید قبل از مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید.

فیزیوتراپی

soozeshg2

بعد از گذشتن از فاز حاد بیماری، شما می‌توانید انجام فیزیوتراپی و ورزش را  آغاز کنید. اما شما باید تا چند ماه، فعالیت ورزشی خود را متوقف کنید. تمرینات فیزیوتراپی به بازیابی قدرت و ثبات مفصل زانو کمک می‌کنند.

  • لیزر سرد: در این روش از نور مادون‌قرمز با طول‌موج بالا برای تسریع روند بهبودی بافت آسیب‌دیده در زانو، استفاده می‌شود.
  • شاک‌ویوتراپی
  • اولتراسوندتراپی: در این روش، بافت‌های عمقی زانو  با امواج اولتراسوندتراپی می‌شوند. گرم شدن  عمقی تاندون‌ها، عضلات و رباط‌ها موجب افرایش جریان خون در آن‌ها می‌شود که این امر باعث تسریع روند بازسازی می‌شود.
  • تحریک الکتریکی عصب‌ها (TENS) برای کاهش احساس در اطراف مفصل زانو به کار می‌رود.
  • اوزون تراپی
  • جااندازی مفصلی (با درمان دستی)
  • ماساژدرمانی: ماساژ دادن بافت‌های آسیب‌دیده به منظور کاهش درد، بهبود جریان خون و کاهش تنش عضلانی
  • ورزش‌ درمانی

ورزش‌درمانی برای سوزش زانوsoozeshg3

تمرینات تقویت و کشش عضلات چهارسر ران

soozeshg4

بر روی کمر دراز بکشید و یک رول فومی کوچک یا یک حوله‌ی رول شده را زیر زانوی خود قرار دهید. عضلات ران پای خود را منقبض کنید و با فشار به حوله سعی کنید پای خود را کاملاً صاف کنید. این حالت را برای ۵ ثانیه نگه دارید و سپس عضلات خود را شل کنید. این حرکت را برای هر پا، ۱۰ بار تکرار کنید. این حرکت موجب تقویت عضلات چهارسر ران پا می‌شود.

کشش ساق پا

soozeshg5

بالا آوردن پا در حالت صاف

soozeshg6

بر روی کمر دراز بکشید و هر دو پای خود را دراز کنید. پای راست خود را در حدود ۶ اینچ به سمت بالا ببرید و آن را برای ۱۰ ثانیه در این حالت نگه دارید. توجه کنید که در حین انجام این حرکت، عضلات شکم شما منقبض باشند. می‌توانید برای پشتیبانی بیشتر از کمر خود، دستان خود را در زیر قسمت پایینی کمر خود قرار دهید. همچنین توجه کنید که عضلات چهارسر ران شما کاملاً درگیر باشند. این حرکت موجب تقویت عضلات شکم و چهارسر ران می‌شود. این حرکت را برای هر پا، ۵ بار تکرار کنید.

کشش همسترینگ

soozeshg7

بایستید و یکی از پاهای خود را به سمت جلو بالا ببرید. زانویی که در عقب قرار دارد را خم کنید و سپس از مفصل لگن به سمت جلو خم شوید. می‌توانید برای حفظ تعادل، دستان خود را روی ران پایی که خمیده است قرار دهید. اگر کشش را احساس نمی‌کنید، بیشتر به سمت جلو خم شوید  و یا لگن خود را به سمت جلو بچرخانید.

حرکت داخل ران

soozeshg8

بر روی زمین و به کمر دراز بکشید. زانوهای خود را خم کنید به طوری که کف پاهایتان کاملاً روی زمین قرار گیرد. بین زانو‌های خود، یک پشتی یا توپ سبک یا رول فومی قرار دهید. با  فشار دادن زانو‌ها به سمت هم دیگر، شیء بین پاهای خود را فشار دهید و این حالت را برای ۵ تا ۱۰ ثانیه نگه دارید. سپس عضلات خود را شل کنید و این کار را ۱۰ الی ۲۰ بار تکرار کنید. این حرکت عضلات داخل ران را تقویت می‌کند.

بالا آوردن لگن (حرکت پل)

soozeshg9

بر روی کمر دراز بکشید. زانوهای خود را خم کنید به طوری که کف پاهایتان کاملاً روی زمین قرار گیرد. پاشنه‌ی پا‌ها باید با باسن نزدیک شود. لگن خود را از روی زمین بلند کنید و به سمت بالا ببرید و آن را برای ۵ تا ۱۰ ثانیه نگه دارید. سپس دوباره به حالت اول بازگردید و این حرکت  را ۱۰ الی ۲۰ بار تکرار کنید. این حرکت موجب تقویت عضلات همسترینگ می‌شود که از زانو پشتیبانی می‌کنند.

مقالات مرتبط

فهرست
نوبت گیری تعیین وقت
× نوبت گیری در واتساپ