مورتون نورما تودهای خوشخیم (غیر سرطانی) در مسیر یکی از عصبهایی در کف پا میباشد که این عصب حس را از انگشتان پا به قسمتهای دیگر بدن منتقل میکند. علتی که موجب میشود که عصب شروع به متورم شدن کند نامعلوم است؛ اما وقتی تورم ایجاد شود، استخوانها و رباطهای نزدیک به این عصب، بر روی عصب فشار وارد میکنند و موجب بیشتر شدن التهاب و تورم میشوند. این امر احساس سوزش، بیحسی و گزگز بین انگشتان پا ایجاد میکند. عارضه مورتون نورما، نورمای بین انگشتی، نورما اینترمتاتارس یا نورمای سینهی پا نیز نامیده میشود.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6fb5f3″]متخصصین ما در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سعیدی برای درمان درد و گزگز سینه پا و بین انگشتان پا از روش فیزیوتراپی استفاده میکنند. غالباً به منظور درمان موفقیتآمیز و کنترل درد و کاهش التهاب از روشهای درمانی اولتراسوند، ماساژ درمانی، طب سوزنی، تحریک الکتریکی، لیزر درمانی، شاکویو درمانی و ورزش استفاده میشود، دیگر مدالیتهها (شیوههای) درمانی عبارتند از تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) و اوزون درمانی. جهت مشاوره با متخصصین ما و آگاهی از درمانهای فیزیوتراپی مناسب شرایط خود، یا رزرو نوبت میتوانید با شماره ۰۲۱۶۶۵۳۳۲۴۵ تماس حاصل فرمایید.[/alert]
فهرست مطالب
علت مورتون نوروما (درد و گزگز سینه پا و بین انگشتان پا)
مورتون نوروما معمولاً بین انگشت سوم و چهارم پا اتفاق میافتد و کمتر در بین انگشت دوم و سوم پا به وجود میآید. بروز این مشکل بصورت گز گز بین انگشتان پا بوده و در مکانهای دیگر به ندرت روی میدهد. همچنین موروتون نوروما معمولاً بهطور همزمان در هر دو پا روی نمیدهد. این عارضه در میان زنان بیشتر از مردان شیوع دارد. این مسئله شاید به علت پوشیدن کفشهای پاشنهبلند و نوکباریک باشد. این مدل از کفشها، استخوانهای کف پا را به سمت و مکانی غیرعادی تغییر میدهد که این امر احتمال ایجاد مورتون نورما را افزایش خواهد داد. چاقی و اضافهوزن نیز خطر ابتلا به مورتون نوروما را افزایش میدهد.
علائم مورتون نوروما
مورتون نورما معمولاً موجب بروز احساس سوزش، بیحسی یا گزگز در سر انگشت سوم، چهارم یا دوم پا میشود. همچنین ممکن است درد از قسمت توپ مانند کف پا به نوک انگشتان پا منتشر شود. در برخی موارد فرد در بین انگشتان پای خود احساسی شبیه وجود یک توده تا خوردن جوراب در زیر پا یا وجود ریگهای داغ در کفش را تجربه میکند.
معمولاً درد مورتون نورما موقتی است و با درآوردن کفش از پا، باز و بسته (خم) کردن انگشتان پا و مالش دادن کف پا برطرف میگردد. سرپا ایستادن طولانیمدت یا پوشیدن کفشهای پاشنهبلند یا نوکباریک ممکن است علائم این عارضه را تشدید کند.
تشخیص
پزشک بر اساس نوع درد و محل بروز آن در کف پا، احتمال ابتلا شما به عارضه مورتون نوروما یا درد و گزگز سینه پا را تشخیص میدهد. همچنین ممکن است وی سؤالاتی در رابطه با کفشهایتان از شما بپرسد مثلاً معمولاً چه نوع کفشی میپوشید و اینکه آیا این کفشها نوکتیز و پاشنهبلند هستند. همچنین به منظور حذف دیگر دلایل بروز پادرد، ممکن است پزشک در رابط با سابقهی ابتلای شما به بیماریها، بهویژه سابقه ابتلا به آرتروز، اختلالات عصبی و عضلانی یا صدمات قبلی واردشده به پا و ران از شما سؤالاتی بپرسد.
معمولاً پزشک بر اساس معاینه جسمانی و بدون نیاز به انجام آزمایشهای دیگر قادر به تشخیص عارضهی مورتون نوروما میباشد. عکسبرداری با پرتو ایکس از کف پا ممکن است این اطمینان را به شما بدهد که شکستگی تنشی در استخوان وجود ندارد، اما وجود نوروما را نشان نخواهد داد. اگر در تشخیص بیماری تردیدی وجود داشته باشد، احتمالاً پزشک انجام تصویرسازی تشدید مغناطیسی (MRI) از پا را تجویز میکند.
درمان مورتون نوروما (درد و گزگز سینه پا و بین انگشتان پا)
پزشک یا جراح برای درمان مورتون نوروما میتواند به بیمار کمک کند تا برای فرد برنامهی درمانی تدوین شود که شامل انجام عمل جراحی نباشد. روش درمانی به شدت و مدتزمانی که شخص از این عارضه رنج میبرد، بستگی دارد. برای نوروماهای خفیف تا متوسط، گزینههای درمان شامل موارد زیر هستند:
استراحت و ماساژ
بیماران باید برای درمان گزگز پا از انجام فعالیتهایی که بر روی نورما (توده) فشار زیادی وارد میکنند اجتناب نمایند. استراحت دادن و ماساژ پای آسیبدیده میتواند درد نوروما را بهطور موقت تسکین دهد. جهت کمک به کاهش درد و افزایش راحتی، از کیسه یخ استفاده کنید.
ایجاد تغییر در کفشها
بیمار باید کفشهایی بپوشد که سرپنجه آن پهن است و از پوشیدن کفشهای نوکتیز و پاشنهبلند اجتناب نماید.
- کفشی بپوشید که فضای زیادی برای حرکت دادن انگشتان پا داشته باشد، پاشنه کفش کوتاه باشد و بند و سگک کفش طوری باشند که بتوان آنها را تنظیم کرد.
- کفشی بپوشید که دارای کفی ضخیم و جذبکننده شوک باشد. همچنین کفی باید طوری طراحیشده باشد که مانع وارد شدن فشار بیشازحد بر روی کف پا شود.
- تا آنجا که ممکن است از پوشیدن کفشهایی که پاشنهی بیش از ۲ سانتیمتر دارند اجتناب کنید زیرا که این نوع کفشها فشار بسیاری بر روی سینهی پا وارد میکنند.
سرما و گرما درمانی
قرار دادن کیسهی یخ بر روی بخش توپ مانند کف پا، میتواند درد و التهاب و تورم ناحیه آسیبدیده را کاهش دهد. پس از قرار دادن کیسه یخ از کیسه گرم استفاده کنید و سپس دوباره کیسه یخ را استعمال نمایید. کنتراست و تضاد گرما و سرما به کاهش التهاب اطراف عصب کمک خواهد کرد. این روش برای درمان موارد دیگری از جمله خواب رفتن دست و پا نیز موثر است.
پدگذاری و نواربندی (تیپینگ)
بیماران جهت حفاظت از قوس متاتارسال در ناحیه کف پا میتوانند از تکنیک پدگذاری استفاده کنند. این محافظ، فشار و فشردگی واردشده به عصب را کاهش میدهد.
وسایل ارتزی
ارتزهای سفارشی ساختهشده شرایط لازم را برای کاهش فشار و فشردگی روی عصب فراهم میآورند.
داروها
بیماران میتوانند داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی خوراکی مانند ایبوپروفن را جهت کاهش التهاب و درد مصرف کنند.
تزریق کورتیزون
داروهای ضدالتهاب و تزریق کورتیزونرا میتوان به منظور تسکین درد حاد و التهاب ناشی شده از نوروما تجویز کرد. بیماران میتوانند به مکان موردنظر بیحسی، کورتیزون و دیگر عاملها را تزریق کنند.
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
در روش درمانی پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی)، عوامل التیام و رشد از خون شخص به دست میآید و به منطقه آسیبدیده تزریق میشود. این امر ممکن است به التیام و بهبودی سریعتر بافت آسیبدیده کمک کند.
اوزون درمانی
متخصصان ما به منظور تقویت و بازیابی طول طبیعی رباطها از روش پرولوتراپی استفاده میکنند. سپس پرولوزون، گاز اکسیژن فعال (اوزون) به اطراف عصب کف پا تزریق میشود. برخلاف استروئید که تسکینی موقتی برای التهاب است، این ترکیب میتواند عصب را بهبود و همچنین ناحیه آسیبدیده را تقویت نماید تا این مشکل برای مدتی طولانی برطرف گردد.
تکنیک درمان دستی
درمان دستی شامل روش ماساژ بافت نرم، ماساژ عرضی عمقی، کشش دستی و موبیلیزیشن (حرکت دادن) مفصل میباشد که به منظور بازیابی قدرت تحرک و افزایش دامنهی حرکتی کف پا و عصبها توسط فیزیوتراپ انجام میشود.
طب سوزنی
طب سوزنی روشی نسبتاً پیچیده و حسابشدهای است که مستلزم تحریک یا فعالسازی روند طبیعی بهبودی میباشد. انتظار میرود که طب سوزنی از طریق کارکردهای زیر مؤثر واقع گردد:
- تسکین دائمی التهاب بافت: وجود التهاب مداوم و پایدار موجب تضعیف بافتها و تأخیر در فرایند بازسازی و ترمیم بافتها میگردد.
- علت اصلی تحریک درد و ناراحتی در محل بروز مورتون نوروما، ضخیم شدن بافتهای نرم اطراف عصب (جای زخم) میباشد. طب سوزنی روند تشکیل بافت زخم را متوقف میکند و بدین طریق روند احیاء بافت را بهبود میبخشد.
- قرار دادن سوزن در نقاط تعیینشده، به واسطهی آزادسازی پیام عصبی و فاکتورهای رشد گردش خون را بهطور کلی بهبود میدهد.
ورزشدرمانی
ورزش درمانی شامل تمرینات کششی و تقویتی میباشد که به منظور بازیابی دامنهی حرکتی و تقویت کف پا و ماهیچههای آسیبدیده انجام میگردد.
شاکویو تراپی
شاکویو درمانی جدیدترین روش درمانی برای انواع مختلف التهاب میباشد. جهت درمان درد پایدار در سینه پا که براثر نورومای مورتون به وجود آمده است معمولاً از این روش استفاده میگردد.
لیزر سرد درمانی
لیزر درمانی سرد جدیدترین روش درمان نوروما میباشد و این روش طبق تجربهی من درزمینه رفع درد و التهاب، نتایج امیدوارکننده و نویدبخشی را نشان داده است. لیزر سرد نوعی از تکنیک نوردرمانی میباشد که عملکرد آن به اینگونه است که چندین فوتون به ناحیه آسیب دید ارسال میشود و بدینصورت سلولهای آسیبدیده تقویت و گردش خون در این ناحیه افزایش مییابد. این امر در سرتاسر بدن بهبود ایجاد میکند و درنتیجه موجب کاهش التهاب و کاهش یا از بین رفتن درد میگردد.