قوس کف پای شما در تعیین طول کف پا و فرم خاص آن تأثیر دارد و موجب میشود که قسمت داخلی کف پا، انحنایی به سمت داخل داشته باشد. قوس کف پا به جذب فشارهای وارد شده به پا، ثبات بدن در هنگام ایستادن و راه رفتن و دویدن کمک میکند. این انحنا همچنین موجب میشود شما به راحتی بتوانید روی سطوح ناهموار و شیبدار راه بروید. کف پا به دلایل زیادی ممکن است درد بگیرد از جمله وارد شدن ضربه مستقیم، کشیدگی رباط، کشیدگی عضله و تاندون، مشکلات بیومکانیکی پا و قرارگیری اجزای پا در راستای نامناسب، شکستگی فشاری، فشار آوردن بیشازحد به پا، آرتروز التهابی، خشکی مفاصل پا و یا شل بودن بیشازحد مفاصل پا.فیزیوتراپی و ورزش میتواند کمک زیادی به تسکین درد کف پا بکند.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6fb5f3″]درد کف پا میتواند علل زیادی داشته باشد. متخصصین ما در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سعیدی به طور دقیق شما را مورد ارزیابی قرار میدهند تا تشخیص صحیحی از علت اصلی درد کف پای شما داشته باشند و بر مبنای آن، درمان صحیحی را تجویز کنند. انجام درمانهای فیزیوتراپی برای بیماران مبتلا به درد کف پا موجب بهبود قدرت عضلانی، افزایش دامنه حرکتی و بهبود کارایی میشود. روشهای درمانی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تحریک الکتریکی با TENS
- اولتراسوندتراپی
- مگنت تراپی
- درمان با لیزر سرد
- شاک ویوتراپی
- درمان دستی بر روی لگن
- ماساژدرمانی
- ورزشدرمانی
جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت میتوانید با شماره ۰۲۱۶۶۵۳۳۲۴۵ تماس حاصل فرمایید.[/alert]
فهرست مطالب
- 1 علل
- 2 درجهبندی میزان درد کف پا
- 3 تشخیص
- 4 درمان درد کف پا
- 4.1 استراحت
- 4.2 ماساژ با یخ
- 4.3 کفش راحتی و طبی
- 4.4 کفی طبی
- 4.5 کفی مغناطیسی کفش
- 4.6 پد مخصوص قوس کف پا
- 4.7 آتل مخصوص شب
- 4.8 درمان دارویی
- 4.9 تزریق کورتیزون
- 4.10 تزریق پی آر پی (PRP)
- 4.11 تزریق اوزون
- 4.12 فیزیوتراپی
- 4.13 الکتروتراپی با TENS
- 4.14 درمان دستی
- 4.15 شاکویوتراپی
- 4.16 لیزرتراپی
- 4.17 ورزش برای درمان درد کف پا
علل
کشیدگی و پارگی تاندون یا رباط کف پا
کشیدگی و پارگی تاندونها و رباطهای پا میتواند بر اثر یک حادثه شدید و ناگهانی یا بر اثر وارد شدن فشارهای مداوم و مکرر به پا باشد. کشیدگی رباط معمولاً در محل وصل شدن رباط به استخوان (در هر دو طرف رباط) و در کنارههای رباط ایجاد میشود. احساس درد متمرکز و بیثباتی مفصلی از علائم کشیدگی و پارگی رباط هستند.
شکستگی فشاری کف پا
شکستگی استخوانهای کف پا موجب دردی متمرکز میشود که در محل بروز شکستگی قرار دارد و بسیار شدید است. ممکن است در محل شکستگی یک برآمدگی یا تورفتگی غیرطبیعی مایان باشد. چرخیدن شست پا یا پنجهی پا نیز نشانه شکستگی است.
کبودی کف پا
کبودی کف پا میتواند علل مختلفی داشته باشد، مانند راه رفتن روی یکتکه سنگ و فشار آوردن به پا. بافتی که در میانه پا و در قوس کف پا قرار دارد تحمل وارد شدن فشار بسیار زیادی را ندارد.
آرتروز مفاصل پا
آرتروز حاد و مزمن پا معمولاً ناشی از وارد شدن آسیبهای کوچک (میکرو) اما مکرر به پا است. آسیبهای میکرو زمانی به بدن وارد میشوند که به ساختارهای بدن بهصورت مکرر و مداوم فشار زیادی وارد میشود تا جایی که بافتها صدمه میبینند.
فاسیت پلانتار (التهاب و کشیدگی رباط کف پا)
فاسیت پلانتار (التهاب رباط کف پا) نام خود را از فاسیای پلانتار میگیرد که رباطی در کف پا است. با گذشت زمان، وارد شدن فشار زیاد به این رباط باعث کشیده شدن بیش ا حد، پارگی و التهاب آن میشود.
چرخش مچ پا به داخل
افرادی که کف پای صاف دارند، قوس کف پای آنها کوتاه است و یا رباط کف پای آنها بیشازحد منعطف است در معرض ابتلا به چرخش مچ پا به داخل هستند. چرخش مچ پا به داخل موجب بروز مشکلاتی در بدن میشود. از آنجایی که قوس کف پای شما به خوبی فشار وارد شده به بدن در هنگام راه رفتن را جذب نمیکند، پای شما به سمت داخل چرخش پیدا میکند و به دنبال چرخش مچ پا، به ترتیب زانو، ران پا و لگن نیز از راستای طبیعی خود خارج میشوند.
درجهبندی میزان درد کف پا
برای توصیف درد کف پا از ۴ درجهبندی استفاده میشود:
- درد تنها در هنگام فعالیت
- درد قبل و بعد از فعالیت که تأثیری بر کارایی فرد ندارد
- درد قبل و بعد و در هنگام فعالیت که بر روی کارایی ورزشی فرد تأثیر دارد
- درد بسیار شدیدی که انجام فعالیت را ناممکن کرده
تشخیص
- متخصصین ما در ابتدا عملکرد عضلات پای شما را بررسی میکنند. طی این معاینات ممکن است پزشک پای شما را بگیرد و حرکت دهد و از شما بخواهد در برابر نیروی وارد شده به پا مقاومت کنید. همچنین پزشک از شما میخواهد که بایستید، راه بروید و حتی بدوید.
- عصبهای پا نیز مورد ارزیابی قرار میگیرند تا پزشک مطمئن شود که آسیبی به عصبهای پا وارد نشده است.
- ممکن است از پا تصاویر رادیوگرافی با اشعه ایکس یا اسکن ام آر آی یا اسکن استخوانی تهیه شود تا راستای قرارگیری استخوانهای پا و وضعیت ساختارهای پا مورد ارزیابی قرار گیرد.
درمان درد کف پا
استراحت
اولین قدم در درمان این است که از انجام دادن فعالیتهایی که موجب تشدید درد شما میشود خودداری کنید. در بسیاری از موارد تنها استراحت کردن به کاهش درد شدید کف پا کمک زیادی میکند و موجب میشود تا التهاب بهتدریج فروکش کند.
ماساژ با یخ
برای کنترل التهاب کف پا میتوانید ماساژ با یخ را انجام دهید. یک بطری آب را در فریز بگذارید تا یخ بزند و سپس در انتهای هر روز، آن را برای ۱۰ دقیقه در زیر پای خود بچرخانید. این روش برای افزایش انعطاف رباط کف پا و کاهش التهاب آن بسیار مؤثر است.
کفش راحتی و طبی
کفشهای راحتی بپوشید که به خوبی از پای شما و قوس کف پا حمایت میکند و کفی آن به نحو صحیحی طراحیشده است. بسته به سبک زندگی شما، ممکن است فعالیتهای مختلفی از جمله کارهای ساده روزمره یا فعالیت ورزشی شدید داشته باشید و در هر صورت کفش شما باید به خوبی از کف پای شما پشتیبانی کند.
کفی طبی
کفیهای طبی از قوس کف پا به خوبی پشتیبانی کرده و به ثبات بیشتر پاشنهی پا کمک میکنند و بدین ترتیب از فشار وارد شده به تاندون تیبیالیس خلفی میکاهند.
کفی مغناطیسی کفش
کفیهای مغناطیسی با درمان التهاب فاسیای پلانتار (رباط کف پا)، رفع التهاب و سایر مشکلات رایج کف پا، درد کف را تسکین میدهد. این کفیها با جذب آهن موجود در خون موجب افزایش گردش خون در پا شده و همچنین با تغییر پالسهای عصبی، کاهش میزان اسیدی بودن خون و افزایش اکسیژن موجود در کف پا به تسریع روند بهبودی کمک میکنند.
پد مخصوص قوس کف پا
پدهای مخصوصی که از قوس کف پا پشتیبانی میکنند، میتوانند در کاهش درد و ناراحتی شما مؤثر باشند. شما باید قبل از خرید این پدها نوع قوس کف پای خود (قوس کوتاه، متوسط، بلند) را بدانید. پدهای قوس کف پا دارای انواع مختلفی هستند و در هنگام خرید آنها باید دقت کنید و نوعی که مناسب قوس کف پای شماست انتخاب کنید.
آتل مخصوص شب
آتلهای شبانه، عضلات پای شما را در موقعیت مناسبی قرار میدهند و بدین ترتیب به کاهش فشار وارد شده به کف پا در هنگام خواب کمک میکنند.
درمان دارویی
استامینوفن در کاهش درد مؤثر است و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی به کاهش درد و فروکش کردن التهاب کمک میکنند.
تزریق کورتیزون
در صورتی که درد بیمار با کمک روشهای بالا تسکین پیدا نکند، با کمک تزریق کورتیزون میتوان درد و التهاب کف پا را تسکین داد.
تزریق پی آر پی (PRP)
در این روش برای تحریک بدن به بازسازی سریعتر بافت آسیبدیده در کف پا، از تزریق پلاسمای غنی از پلاکت، استفاده میشود. پلاسمای غنی از پلاکت از خون که از خود بیمار گرفته شده است به دست میآید و دارای غلظت بالایی از فاکتورهای رشدی است که برای ترمیم بافت آسیبدیده مورد نیاز هستند.
تزریق اوزون
در روش اوزون تراپی، گاز اوزون در کف پا تزریق میشود که نتیجهی آن کاهش سریع درد و التهاب است. اوزون یک اکسیدان بسیار قوی است و شوکی به کف پا وارد میکند که موجب آزادسازی محرکهای سیستم ایمنی بدن میشود و در نتیجه به روند بهبودی و ترمیم بافت سرعت داده میشود.
فیزیوتراپی
در فیزیوتراپی از روشها و تکنیکهای مختلفی برای کاهش درد کف پا، بهبود گردش خون، کاهش تورم و اسپاسم عضلانی، انتقال دارو به بدن استفاده میشود.
الکتروتراپی با TENS
تحریک الکتریکی فاسیای پلانتر (رباط کف پا) موجب کاهش درد کف پا و سرعت بخشیدن به روند بازسازی این رباط میشود. الکتروتراپی میتواند موجب تقویت عضلات کف پا، افزایش گردش خون در ناحیه مورد نظر و تسریع روند بهبودی شود.
درمان دستی
متخصصین ما ممکن است از دستگاههای مخصوص و یا درمان دستی و ماساژ برای کاهش درد کف پا و افزایش گردش خون در ناحیه آسیبدیده استفاده کنند.
شاکویوتراپی
شاکویو تراپی روش درمانی نوینی برای رفع درد کف پا است. در این روش، پالسهای انرژی موجب بروز تروما (آسیبهای) میکرو و بسیار ریز در بافت رباط کف پا (فاسیای پلانتر) میشوند و بدین ترتیب بدن را برای شروع روند بازسازی و ترمیم بافت تحریک میکنند.
لیزرتراپی
لیزر سرد (لیزر کمتوان) در درمان درد کف پا که بر اثر بسیار آسیبهای پا ایجاد میشود، مؤثر است. طی جلسهی درمانی، یک بیم نوری که امواج لیزر را منتشر میکند روی بافت آسیبدیده قرار داده میشود. انتشار اشعهی لیزر بر روی متابولیسم سلولی، سنتز پروتئین و روند بازسازی و ترمیم بافت اثر میگذارد که این موضوع موجب کاهش التهاب در رباط کف پا، کاهش درد و کوتاه شدن زمان ریکاوری میشود.
ورزش برای درمان درد کف پا
کشش ساق پا در تخت
بهترین راه برای شکستن چرخهی التهاب و درد که با برداشتن اولین قدمها در صبح آغاز میشود، این است که قبل از بیرون رفتن از تخت و قدم برداشتن عضله ساق پای خود را کشش دهید. زمانی که عضلات ساق پای شما منقبض و گرفته هستند، استخوان پاشنهی پا را میکشند و موجب میشوند که تاندون فاسیای پلانتر در کف پا تحت فشار قرار گیرد و مستعد آسیب شود.
کشش ساق پا
کشیدن عضلات ساق پا یکی از مهمترین تمرینات برای بهبودی درد کف پا است. دو عضلهی اصلی در ساق پا هستند که به پاشنهی پا متصل هستند و لازم است که بر روی هر دوی آنها کار شود.