آرنج یکی از مفاصلی است که کمتر به آرتروز مبتلا میشود این دلیل که رباطهای آرنج برای ایجاد ثبات در مفصل بهاندازه کافی قوی هستند و ضربات و آسیبها را بهتر از سایر مفاصل بدن تحمل میکنند. پارگی مفاصل باعث آسیب میشود و غضروف محافظ را که روی انتهای استخوان آرنج قرار میگیرد از بین میبرد. بدون غضروفی که از استخوانها محافظت میکند، آنها شروع به سایش و اصطکاک با یکدیگر میکنند و ممکن است دچار تغییر شکل، تورم و درد شوند.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6fb5f3″]
درمان در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سعیدی برای کمک به کنترل درد و استفاده از آرنج بدون ایجاد آسیب بیشتر و تسکین التهاب، افزایش بهبودی، کاهش فشار اضافی مشکلساز و افزایش قدرت اندام فوقانی، استقامت و انعطافپذیری است. برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین یا رزرو نوبت میتوانید با شماره ۰۲۱۶۶۵۳۳۲۴۵ تماس حاصل فرمایید. [/alert]
علائم
هر فرد مبتلا به آرتروز آرنج علائم مختلفی را تجربه میکند. بعضی از علائم ممکن است شدیدتر باشند یا بیشتر اتفاق بیافتند. نشانههای زیر شایعترین علائم هستند:
- سفتی
- درد آرنج
- مشکل حرکت مفصل
- تشکیل اسپور استخوان و انقباض کپسولی
- آسیب شدید به غضروف و از دست رفتن فرم بدن
- قفل شدن مفصل آرنج
- بیثباتی مفصل آرنج
- تورم مفصل آرنج
علل
آرتروز ممکن است ایدیوپاتیک باشد، به این معنی که علت شناختهشدهای برای این بیماری وجود ندارد.
- اغلب موارد آرتروز آرنج با استفاده بیشازحد از بازو ارتباط دارد.
- کشیدگی یا شکستگی بد میتواند به غضروف مفصلی آسیب برساند.
- کبودی آرنج: غضروف نیز ممکن است زمانی که فشار بیشازحد روی سطح آن قرار گیرد دچار کبودی شود.
- تشکیل بافت اسکار: حفرههای سطح غضروف با بافت اسکار پر میشوند. بافت اسکار بهاندازه غضروف مفصلی نرم و صاف نیست.
- دررفتگی نیز میتواند باعث آسیب پایدار شود. پسازاینکه رباطها براثر دررفتگی آسیب میبینند، مفصل آرنج ممکن است به شکلی متفاوت حرکت کند. این تغییر درحرکت باعث فشار بر غضروف مفصلی میشود.
- عدم تعادل در حرکت مفصل: عدم تعادل حرکت مفصل آرنج میتواند به غضروف مفصلی آسیب برساند. درنهایت، مفصل دیگر نمیتواند آسیب را جبران کند و آرنج آسیب میبیند.
چه کسی در معرض ابتلا به آرتروز آرنج قرار دارد؟
آرتروز یکی از علل اصلی ناتوانی در افراد مسن است. هرکسی ممکن است به این عارضه دچار شود اما در بعضی افراد به دلیل سبک زندگی، شغل یا عادتهایشان احتمال بیشتری برای ابتلا به این وضعیت وجود دارد. افراد با احتمال بیشتر مبتلا به آرتروز آرنج عبارتاند از:
- مردان میانسال که بهطور مرتب فعالیتهای سنگین با دست انجام میدهند، مانند بیل زدن یا چکش کردن.
- افراد با سابقه آسیب یا شکستگی آرنج
- افراد مسن
- افرادی که اعضای خانواده آنها آرتروز دارند.
تشخیص
در طول معاینه فیزیکی پزشک آرنج را برای بررسی علائم آشکار آسیب معاینه میکند. پزشک از شما میخواهد که تستهای حرکتی را انجام دهید تا حرکت و بیثباتی مفصل را بررسی کند. او همچنین ممکن است از اشعه ایکس برای بررسی شکستگی یا ترک که باعث ایجاد علائم شده استفاده کند. اشعه ایکس هرگونه شکستگی استخوانی را که ممکن است به علت آرتروز ایجاد شود، شناسایی میکند. آنها همچنین از بین رفتن فضای مفصلی که نشاندهنده از دست رفتن غضروف است را بررسی میکنند. ممکن است انجام آزمایش خون نیز برای تشخیص علل دیگر آرتروز درخواست شود. اگر علت دیگری یافت نشد، پزشک شما علائم را بهعنوان آرتروز آرنج تشخیص میدهد.
درمان
محدود کردن فعالیت
از فعالیتهایی که وضعیت مفصل را وخیمتر میکنند، اجتناب کنید. بین ورزش یا هرگونه فعالیت استراحت کنید. استراحت دادن مفصل میتواند به کاهش درد و التهاب آرنج کمک کند. برای خلاص شدن از درد ممکن است نیاز به تغییر یا محدود کردن فعالیتهای خود داشته باشید. اگر کار شما نیاز به حرکات سنگین و تکراری با دست و مچ دست داشته باشد، حتی ممکن است نیاز به تغییر شغل داشته باشید.
آرنجبند و اسپلینت آرنج

برای ثابت نگهداشتن و محافظت از آرنج و تسکین درد ممکن است به اسپلینت مخصوص یا آرنجبند نیاز پیدا کنید. بااینحال، بیحرکتی بیشازحد آرنج برای دوره طولانیمدت ممکن است باعث آتروفی عضلات شود که مفاصل آسیبدیده را ضعیف میکند.
دارو
داروهای مسکن ازجمله استامینوفن و ایبوپروفن میتوانند درد ناشی از آرتروز آرنج را کاهش دهند. پزشک شما ممکن است داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند آسپیرین و ایبوپروفن را برای کنترل تورم و درد تجویز کند.
تزریق کورتیزون
تزریق کورتیزون به مفصل آرنج میتواند درد را بهطور موقت تسکین دهد. کورتیزون یک دارو ضدالتهابی قوی است که میتواند بهطور مؤثر درد و تورم را از بین ببرد. اثرات آن موقت است و معمولاً چند هفته تا چند ماه پایدار است. خطر ابتلا به عفونت با هر تزریق در مفصل وجود دارد و تزریق کورتیزون نیز از این قاعده مستثنا نیست.
تزریق اوزون
خاصیت احیاکنندگی و ضدالتهابی ازون باعث میشود تزریق مستقیم اوزون به داخل بافت و غضروف آسیبدیده آرنج، منجر به کاهش درد و التهاب غضروف آرنج ناشی از آرتروز آرنج میشود. اوزون درد آرنج را تسکین داده و با فعالسازی سلولهای بنیادی، بازسازی بافتهای آرنج را تحریک مینماید.
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت
پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) شامل تزریق مجدد نمونه خون بیمار است که تعداد پلاکتها در مقایسه با سایر سلولها بیشتر شده و بهبودی در بافتهای مجاور را افزایش میدهد. پلاسمای غنی از پلاکت میتواند درد آرنج را کاهش دهد و عملکرد را بهطور مؤثرتری نسبت به تزریق استروئید افزایش میدهد.
فیزیوتراپی
تمرینات آرام و گرما یا سرد درمانی ممکن است در کاهش درد مفید باشد. اسپلینت میتواند فشار را در مفصل آسیبدیده کاهش دهد و از آن محافظت کند. فیزیوتراپی همچنین از روشهای مختلفی استفاده میکند. ازجمله:
- لیزر درمانی
- الکتروتراپی
- اولتراسوند تراپی
- مگنت تراپی
- ماساژ درمانی
- درمان دستی
الکتروتراپی
الکتروتراپی نوعی درمان است که از ضربههای الکتریکی کوچک برای ترمیم بافت آرنج، تحریک ماهیچهها و افزایش احساس و قدرت عضلانی استفاده میکند. اثرات الکتروتراپی شامل کاهش درد آرنج، افزایش قدرت، افزایش دامنه حرکت و افزایش سرعت و قدرت انقباض عضلانی میشود. الکتروتراپی با دستکاری اعصاب کاهشدهنده درد، احساس درد را کاهش میدهد.
اولتراسوند درمان
موج اولتراسوند به قسمت آسیبدیده بدن اعمال میشود که انرژی را جذب میکند و منجر به کاهش درد، کاهش سفتی مفصل و افزایش جریان خون میشود. اولتراسوند با استفاده از امواج صوتی روند درمان را سرعت میبخشد و کیفیت ترمیم را بهبود میدهد. این روش بیشتر در بافتهای جذبکننده و در آسیبهای ورزش موفقیتآمیز است و معمولاً برای درمان طیف گستردهای از صدمات از آرتروز گرفته تا آرنج تنیسبازان استفاده میشود.
درمان با لیزر سرد
لیزر سرد برای ترمیم بافت آسیبدیده استفاده میشود. استفاده از لیزر به این معنی است که درمان میتواند دقیق و قوی باشد.
شاک ویو تراپی
شاک ویو تراپی درمان مؤثری است که باعث تغییر شکل آرتروز آرنج میشود. در بیشتر موارد شاک ویو تراپی موجب کاهش سندرم دردناک میشود و همچنین عملکرد مفصل آرنج را، با کاهش سنتز متالوپروتئیناز، افزایش سنتز کلاژن و افزایش جریان خون به استخوان آرنج بهبود میدهد.
درمان دستی

درمان دستی، درمان بافت نرم است که با از بین بردن سفتی و انقباض برای کاهش التهاب آرنج و بافتهای مرتبط مورداستفاده قرار میگیرد. این درمان ممکن است شامل کشش فعال یا غیرفعال همراه با فشار مستقیم برای شکستن چسبندگی عضلات و تاندونها باشد.
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی با بازسازی و درمان عضلات مؤثر باعث تسکین درد ناشی از آرتروز آرنج میشود. ماساژ کمک میکند تا آرنج انعطاف خود را بازیابد، بهآرامی حرکت کند و اصطکاک را در ناحیههای التهابی کاهش میدهد.
ورزش برای درمان آرتروز آرنج
تمرینات حرکتی و کششی میتواند انعطافپذیری آرنج شما را بهبود ببخشند. تمرینات قدرتی برای بازو به ثبات آرنج و محافظت از مفصل در برابر شوک و فشار کمک میکنند. درمانگر شما را دربارهی چگونگی انجام تمرینات راهنمایی میکند تا حداقل فشار و کشیدگیِ در مفصل ایجاد شود.
- کشش دست
- پرس سینه
- کشش بازو در حالت نشسته
- کشش بازو در حالت ایستاده