کمر درد خواه توسط آرتروز ایجاد شده باشد یا به دلیل یک مشکل ساختاری یا عصبی، یا خم شدن و راه رفتن ناصحیح و یا بلند کردن اشیاء بیش از حد سنگین، در هر صورت بیماری آزار دهندهای است. اما اگر دچار این مشکل هستید، این را بدانید: قطعا شما تنها نیستید. اکثر مردم دچار کمر درد هستند و این یکی از رایجترین دلایل مراجعه افراد پزشک به حساب میآید و بر اساس گزارشات ارائه شده در سایت انتخاب عاقلانه کانادا ، این یکی از علل اصلی ناتوانی در جهان است.
درمانهای کمر درد دامنهای از درمانهای ساده تا پیچیده را شامل میشود و البته بستگی به این دارد که چه مدت از شروع آن میگذرد، شدت و محل درد کجاست، و اینکه آیا درد شما ساختاری میباشد، یا عضلانی است. اما در هر صورت، قبل از اینکه به درمانهای پزشکی رجوع کنید، احتمالا معالجه با مراقبت و روشهای خانگی، پرهیز و درمان دستی شروع میشود.
احتمالا همه شما تا به حال کمر درد را تجربه کردهاید و میخواهید بدانید که برای جلوگیری از این درد، چه باید کرد. ممکن است در زمان کمر درد، نسبت به هر گونه فعالیت بدنی حساس شوید، و از انجام آنها بپرهیزید اما ممکن است این بهترین راه حل نباشد، زیرا ممکن است که کمر استقامت، انعطاف پذیری و قدرت خود را از دست بدهد. در عوض، باید فعالیت بدنی خود را حفظ کنید، در عین حال مراقب باشید و از حرکات ناگهانی که ممکن است کمر درد را تشدید کند، اجتناب کنید. سعی کنید تمرینات ملایمی مانند ایروبیک در آب و یا پیاده روی را انجام دهید و برای کاهش درد، التهاب و تورم، حدود ۵ بار در روز به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی کمرتان کمپرس یخ بگذارید. این نیز یک برنامه خوب است که در هنگام خوابیدن یک بالش بین زانوها و یکی را زیر پهلوی سمت چپ خود قرار داده تا به کاهش درد پشت شما کمک کند.
دکتر مهدی سعیدی بورد تخصصی توانبخشی و طب فیزیکی از بهترین متخصصان در زمینه طب فیزیکی است که شما را در درمان درد کمر همراهی مینماید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید.
فهرست مطالب
آناتومی
کمر، محل بروز اکثر موارد کمر درد و درد پشت بدن، از پنج مهره (موسوم به مهرههای L1 تا L5) در ناحیه کمری تشکیل میشود که بخش اعظم وزن بالاتنه را حمل میکنند. فضاهای بین مهرهها توسط بالشتک مانندهای نرم و گردی به نام دیسک کمر نگهداری میشود که در سراسر ستون فقرات مانند یک ضربهگیر از استخوانها هنگام حرکت بدن محافظت میکنند. نوارهای بافتی یا همان رباطها (لیگامانها) مهرهها را در جای خود نگه میدارند و تاندونها عضلهها را به ستون فقرات متصل میکنند. سی و یک جفت عصب در نخاع ریشه دارند که حرکات بدن را کنترل میکنند و سیگنالها را از بدن به مغز میفرستند.
علت بروز کمر درد
بر اساس اطلاعات موجود در سایت دکتر پلاس اکثر مردم حداقل یک کمر درد را در زندگی خود تجربه میکنند. اگرچه این درد و یا ناراحتی میتواند در هر نقطهای از کمر شما اتفاق بیفتد، شایعترین قسمتی که معمولا تحت تاثیر قرار دارد، بخش پایینی کمر است. و به این دلیل است که بیشتر وزن بدن شما را قسمت پایینی کمر تحمل میکند. معمولا بعد از بلند کردن یک شی سنگین یا وقتی ناگهان حرکت میکنید، هنگامی که به مدت طولانی در یک موقعیت قرار میگیرید، یا دچار یک جراحت یا تصادف میشوید، احساس کمر درد خواهید کرد. کمر درد اغلب ناشی از آسیب عضلات و رباطهای کمر است. و درد آن ممکن است ناشی از اسپاسم عضلانی یا فشار یا پارگی در عضلات و رباطها باشد. علل کمر درد ناگهانی عبارتند از: • شکستگیهای در اثر وارد آمدن فشار به ستون فقرات، ناشی از پوکی استخوان • سرطان ستون فقرات • شکستگی نخاع • اسپاسم عضلانی (تحرک زیاد عضلات)
• تنگی نخاعی (تنگ بودن کانال نخاعی) • انحنای ستون فقرات (مانند اسکولیوز یا کیفوزیز) که ممکن است در کودکان یا نوجوانان به طریق ارثی وجود داشته باشد. • فشار و یا پارگی عضلات یا رباطهای کمر [alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6fb5f3″] کمردرد در قسمت پایین بدن دومین دلیلی است که مردم به پزشک مراجعه میکنند. این دومین عارضه شایع پس از سرماخوردگی و آنفولانزا است. کمردرد ممکن است به علت: • آنوریسم آئورت شکمی که موجب ایجاد شرایط آرتروز، مانند استئوآرتریت و آرتروز روماتوئید میشود. • عفونت ستون فقرات (استئومیلیت، دیسک، آبسه) • عفونت کلیه یا سنگ کلیه • مشکلات مربوط به حاملگی • مشکلات بهداشتی که بر اندامهای تناسلی زنانه تاثیر میگذارد، از جمله آندومتریوز، کیست تخمدان، سرطان تخمدان و یا فیبروئید رحم [/alert]
علائم و نشانه ها
کمر درد و درد پشت بدن انواع گوناگونی دارد، بعضی نشانه ها نظیر تب، ضربه دیدن، کاهش وزن، سابقه ابتلا به سرطان و علائم عصبشناختی چون کرختی، ضعف یا بیاختیاری (خروج ناخواسته ادرار) مبین این نکتهاند که علت کمردرد جدیتر است . درد کمر و پشت بدن معمولاً با علائم دیگری همراه است که در تشخیص علت آن راهگشا هستند. در زیر به چند مورد از این علائم اشاره میکنیم:
- رگ به رگ شدن یا کشیدگی: درد کمر معمولاً فردای انجام یک فعالیت سنگین و وارد شدن فشار به آن آغاز میشود. عضلههای پشت، باسن و کشالههای ران غالباً خشک و دردناک میگردند و با لمس یا فشار دادن قسمتهایی از پشت بدن، بیمار احساس درد میکند.
- فیبرومیالژیا: درد علاوه بر پشت و کمر قسمتهای دیگری از بدن را نیز درگیر میکند و گردن، شانهها، زانوها، آرنجها و بالاتنه سفت و خشک میشوند. درد ممکن است فراگیر یا جانکاه باشد و خشکی کمر غالباً صبحها تشدید میشود. بیماران معمولاً از احساس خستگی فراوان، به ویژه خستگی پس از بیدار شدن از خواب، شکایت دارند و لمس قسمتهایی از بدنشان، موسوم به نقاط حساس، منجر به بروز درد میشود.
- آرتروز فرساینده ستون فقرات: این بیماری در کنار کمر درد باعث خشکی بدن میشود، خم شدن را دشوار میسازد. آرتروز کمر معمولاً در سنین بالا بروز مییابد و در طول سالیان پیشرفت میکند.
- آرتروز التهابی شامل اسپوندیلیت انکیلوزان و عارضههای مرتبط: کمر درد در این اختلالها با سفتی صبحگاهی پشت بدن، مفصلهای ران یا هر دو همراه است. به علاوه گاهی گردن یا قفسه سینه نیز خشک میشود و بیمار احساس خستگی مفرط میکند. از دیگر مشخصههای این قبیل بیماریها میتوان پسوریازیس یا صدفک(نوعی بیماری پوستی)، درد و قرمزی چشم یا اسهال را نام برد که بسته به نوع اختلال دامن زننده به کمر درد بروز مییابند. این گروه از بیماریها به ندرت باعث کمر درد میشوند.
- پوکی استخوان: مشخصه بارز این عارضهی رایج باریک و ضعیف شدن استخوانها و در نتیجه سهولت شکستن آنها است و در میان زنان یائسه شیوع بیشتری دارد. زمانی که مهرهها در اثر شکستگی به هم فشرده میشوند، علاوه بر کمر درد، بدن بیمار خمیده میشود یا قوز درمیآورد. پوکی استخوان دردناک نیست مگر آن که استخوانی شکسته باشد.
- سرطان استخوانهای ستون فقرات یا ساختارهای مجاور: بیمار از کمر درد مداوم رنج میبرد و دردش هنگام دراز کشیدن تشدید میشود. اگر سرطان در اعصاب نخاعی کنترل کنندهی مثانه و روده منتشر شود، به بیاختیاری (از دست دادن کنترل) روده یا مثانه میانجامد.
- برجستگی دیسک: افراد مبتلا به بیماریهای جدی دیسک کمر گاهی اوقات از درد شدید کمر رنج میبرند. چنانچه دیسک کمر به عصب فشار بیاورد، درد در یک پا منتشر میشود. این درد پا در اثر خم شدن یا چرخیدن تشدید میشود. دیسکی که دچار فتق شده به عصب فشار میآورد.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6fb5f3″] اگر به طور ناگهانی متوجه شدید که قادر به کنترل دفع ادرار و مدفوع خود نیستید یا اگر ناحیه کمر یا پاها به طور ناگهانی خمیده یا ضعیف شده است، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید. اگر از درد کمر رنج برده و متوجه کاهش قدرت یا حجم عضلات در یک یا هر دو پا شدید نیز باید توسط یک پزشک بررسی شوید. این علائم هشدار دهنده نشان میدهد که آسیب در ستون فقرات، ممکن است باعث فشار آمدن به نخاع و یا اعصابی که از آن خارج میشود، شده و نیاز به درمان فوری داشته باشد که از آسیب دائمی جلوگیری کند. [/alert]
تشخیص
در ابتدا پزشک پرسشهایی را در زمینه علائم و سابقه پزشکی مطرح میکند، سپس عضلههای پشت بدن و ستون فقرات را معاینه میکند و جهت تشخیص درد، ضعف یا التهاب عضلانی، سفتی، خشکی، کرختی یا واکنشهای غیرطبیعی بدن بیمار را به شیوههایی خاص حرکت میدهد. برای مثال اگر بیماری از مشکل دیسک رنج میبرد، احتمالاً هنگام بالا بردن مستقیم پا کمرش درد خواهد گرفت. پزشک معمولاً بر مبنای علائم و معاینه فیزیکی میتواند مشکل را به درستی تشخیص دهد. بااین وجود، پزشک در صورت بروز کمر درد تنها میتواند بگوید که مشکل جدی و خاصی وجود ندارد. چنانچه پزشک تشخیص دهد که علت کمر درد به رگ به رگ شدن و کشیدگی و گرفتگی عضلات کمر، بارداری، چاقی یا هر دلیل بدون فوریت دیگری مربوط است، نیاز به انجام آزمایشهای بیشتر نخواهد بود. اما اگر پزشک احتمال دهد که عارضهای جدیتر و وخیمتر مهرهها یا اعصاب ستون فقرات را درگیر کرده است، به ویژه در صورت بیش از ۱۲ هفته ادامه داشتن کمر درد، انجام یک یا چند مورد از آزمایشهای زیر ضرورت مییابد:
- پرتونگاری (اشعه ایکس) کمر و پشت بدن
- آزمایش خون
- آزمایشهای ادرار
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام. آر. آی.) ستون فقرات
- مقطعنگاری رایانهای (سی. تی. اسکن)
- بررسیهای هدایت عصبی و الکترومیوگرافی (عضلهنگاری برقی) به منظور تعیین آسیب اعصاب، عضلهها یا هر دو.
- اسکن استخوان به ویژه در صورت سابقه ابتلا به سرطان
درمان کمر درد
درمان کمر درد معمولاً به شدید یا مزمن بودن درد بستگی دارد. اما در مجموع میتوان گفت که جراحی تنها در صورت اطمینان از وجود آسیب تشدید شوندهی عصبی و همچنین زمانی که آزمایشهای تشخیصی مبین تغییراتی ساختاری باشند پیشنهاد میشود. در ادامه به اختصار درمانهای متداول مورد استفاده و میزان اثربخشیشان را بررسی میکنیم:
کمپرس یخ و کمپرس گرم
برای ۴۸ ساعت اول پس از ایجاد درد، یک بسته یخ، یا کمپرس یخ را روی محل درد بگذارید و در هر نوبت، برای مدت ۲۰ دقیقه، چند مرتبه در روز استفاده کنید. پس از گذشت دو روز از کمر دردتان، در این فواصل ۲۰ دقیقهای، از پد حرارتی به جای کمپرس یخ استفاده کنید. خنک کردن موضعی، جریان مویرگها را متوقف میکند و خون رسانی را به ناحیه کاهش میدهد، که به کاهش تورم کمک میکند. سرد کردن، همچنین توانایی اعصاب شما برای ارسال سیگنالهای درد را مختل میکند. از سوی دیگر، اعمال گرما، گرفتگی عضلات را کاهش میدهد و گردش خون را افزایش میدهد و اکسیژن اضافی فراهم میآورد.
داروها
- آرامبخشهای عضلانی: اگر داروهای بدون نیاز به نسخه، موجب رفع درد نشوند، ممکن است پزشک شما دارویی تجویز کند که اسپاسم دردناک کمر را کاهش دهد. اگر از این داروها استفاده میکنید، لازم است بدانید که از عوارض جانبی آن میتواند شامل خستگی و سرگیجه باشد.
- داروهای موضعی کاهنده درد: این کرم و پمادها به طور مستقیم به ناحیهای از کمر شما که صدمه دیده است، مالیده میشود.
تزریق کورتیزون: اگر سایر اقدامات درمانی موثر نباشند، پزشک ممکن است تزریق کورتیزون که یک ضد التهاب قوی است را توصیه کند. خطراتی از قبیل نازک شدن استخوانها در ناحیه اطراف تزریق وجود دارد و اثر تسکین دهنده آن معمولا چند ماه طول میکشد.
تزریق
تریق داروی استروئیدی در فضای اپیدورال
راهکار رایج با اثر کوتاه مدت برای درمان کمر درد و سیاتیک توأم با التهاب به شمار میرود. اما این تزریق اپیدورال کمر معمولاً تسکین موقت درد را به دنبال دارد و استفاده از آنها در درازمدت و تکرارشان توصیه نمیشود. در پژوهش انجام شده با حمایت سازمان ملی بهداشت در زمینهی ارزیابی آزمایشی تصادفی سودمندی تزریق داروی استروئیدی در فضای اپیدورال برای درمان کمر درد مزمن ناشی از تنگی مجرای نخاع مشخص شد که نتایج بلندمدت در افرادی که به تزریق روی آورده بودند بدتر از بیمارانی بود که از این روش درمانی استفاده نکرده بودند.
تزریق تحت گای سونو
این روش باعث تسکین کمر درد شدید (یا درد ناگهانی) یا کمر درد مزمن (مداوم) و بهبود ورم می شود. در ناحیه ای که احساس درد کمر می کنید داروی بیهوشی، استروئید یا ترکیبی از انها به شما تزریق می شود. تصاویر فراصوت برای پیدا کردن محل دقیق تزریق مورد استفاده قرار می گیرند. دستگاه فراصوت به پزشک کمک می کنند تا تشخیص دهد سوزن از کجا باید وارد پوست شود. این ناحیه باید تمیز و مشخص باشد. پزشک برای بی حس کردن پوست از بیهوشی موضعی استفاده می کند. سپس داروی بی هوشی، استروئید یا ترکیبی از این دو تزریق می شود. این تزریقات باعث تسکین و کاهش کمر درد می شوند. پس از انجام تزریق بیمار به اتاق بهبودی برده می شود. به محض اینکه بتوانید بایستید و راه بروید می توانید بیمارستان را ترک کنید. قبل از ترک بیمارستان، دستورالعمل های کتبی برای شما ارائه می شود که در مورد نحوه مراقبت از خود در خانه و ملاقات های بعدی است. محل تزریق را به مدت حداقل ۲۴ ساعت تمیز و خشک نگه دارید. ممکن است بانداژی در محل تزریق قرار داده شود. در صورتی که بانداژ به خودی خود نیفتند، می توانید پس از دو تا سه روز آن را از محل تزریق جدا کنید. ممکن است محل تزریق دردناک باشد. با استفاده از گرما درمانی یا کمپرس یخ می توانید درد را تسکین دهید.این تزریقات برای موارد زیر کاربرد دارد:
- درمان کمر درد
- خارج کردن مایع کنار یک مفصل یا متوقف سازی فرآیند بازگشت مایع
- مدیریت کمر درد قبل از جراحی
تزریق پری رادیکولار (PRT)
در روش تزریق PRT، یک سوزن باریک نزدیک به ریشه عصب در ستون فقرات و تحت نظارت از طریق تصاویر سونوگرافی داخل بدن می شود. پس از تعیین محلی که دارو باید در آنجا تزریق شود، پزشک سوزن را در عمق مشخص فرو می کند تا داروها تا حد امکان به عصب مشکل ساز نزدیک شود. روش تزریق PRT یک روش درمانی رادیولوژیک برای درمان درد مزن ناشی از فرسایش ستون فقرات کمر،دیسک گردن، قفسه سینه یا فتق دیسک یا بیرون زدگی دیسک کمراست.
قبل از انجام این روش جراحی، ستون مهره ها و ریشه های عصب آسیب دیده باید به خوبی تشخیص داده شوند.از این رو انجام سی تی اسکن یا ام آر ای قبل از جراحی ضروری است. مهره ای که عامل کمر درد است و باید درمان شود توسط گاید سونو تحت کنترل قرار می گیرد و در یک تصویر ثبت می شود. این کار باعث تعیین و کنترل جهت و عمق ورود سوزن می شود. سوزن تزریقی سپس تا حد امکان با استفاده از یک پرتو لیزری به ریشه عصب نزدیک می شود و داروهای ضد التهابی ( معمولا بیهوشی موضی و کورتیزون) تزریق می شوند. نتایج درمان بر اساس ارسال داروهای ضد التهابی به ناحیه مورد نظر است. هدف از این روش درمانی شکستن چرخه ی ناتمام وارد شدن فشار بر عصب و ورم کردن آن با فشار بیشتر است. این روش در درمان درد سیاتیک و بیرون زدگی دیسک کمر و گردن موثر می باشد و منجر به کاهش کمر درد و گردن درد می شود.در ابتدا بیماران بر روی شکم خوابانده می شوند. محلی که باید درمان شود ضد عفونی می شود. سپس احتمالا با بیهوشی موضعی یک سوزن باریک به آرامی در ستون فقرات تحت کنترل دوربین قرار داده می شود. محل دقیق نوک سوزن در صورت نیاز با یک ماژیک مشخص می شود. در این سوزن یک داروی ضد التهاب بسیار قوی (معمولا کورتیزون) و داروهای بیهوشی موضعی تزریق می شود. درمان در عرض ۵ تا ۱۰ دقیقه صورت می گیرد.
نتایج در عرض چند روز قابل مشاهده هستند. معمولا سه درمان را در فاصله زمانی یک هفته ای انجام می دهیم تا شاهد بهبودی طولانی مدت تر علائم شویم.
فیزیوتراپی
بیماران مبتلا به انواع کمر درد، اغلب به مدت چهار هفته به عنوان درمان اولیه (غیر جراحی)، و قبل از بررسی سایر روشهای درمانی جدیتر، از جمله جراحی کمر، برای درمان به فیزیوتراپی مراجعه میکنند. اهداف درمانی فیزیوتراپی عبارتند از کاهش کمر درد، افزایش عملکرد و آموزش بیمار برای نگهداری و جلوگیری از برگشت کمر درد.
انواع رایج فیزیوتراپی عبارتند از:
• فیزیوتراپی غیرفعال، که شامل مواردی است که برای بیمار انجام میشود، مانند استفاده از ابزارهای حرارتی، کمپرس یخ و تحریک الکتریکی. برای مثال، یک پد حرارتی برای گرم کردن عضلات قبل از انجام ورزش و کشش استفاده میشود، و بعد از آن میتوان از یخ استفاده کرد تا عضلات و بافت را نرم کند.
• فیزیوتراپی فعال که بر تمرینات ویژه و کششی تمرکز دارد. برای اکثر درمانهای کمردرد، برنامه متمرکز فیزیوتراپی، ورزش فعال است.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6fb5f3″]
به طور حتم، پزشک ممکن است ابتدا روی کاهش درد با استفاده از فیزیوتراپی غیرفعال، تمرکز کند. این درمانها منفعل هستند زیرا آنها بر روی بیمار انجام میشوند. نمونههایی از این روشها عبارتند از:
• کمپرس گرم یا یخ
• تحریک الکتریکی
• استفاده از یون تراپی
• سونوگرافی
[/alert]
اوزون تراپی
استفاده از گاز اوزون (لینک به مقاله اوزون تراپی در طب فیزیکی) برای معالجه کمر درد ناشی از فتق دیسک در سراسر جهان پذیرفته شده است. این روش متشکل از یک تزریق کوچک (۳-۵ میلی لیتر مخلوط گاز اوزون با اکسیژن با غلظت ۳۰-۳۵ میلی گرم / میلی لیتر اوزون است) میباشد که به طور مستقیم به مرکز فضایی که دچار فتق دیسک است تزریق میشود، یا روش غیر مستقیم آن تزریق مخلوطی از اوزون و اکسیژن (۵-۱۰ میلی لیتر در غلظت ۲۰ میلی گرم در میلی لیتر اوزون است، که اصطلاحا طب سوزنی شیمیایی نیز نامیده میشود) که به عضلات ستون فقرات در محل فتق دیسک تزریق میشود و هر کدام از این روشها به ترتیب، دارای میزان موفقیت ۸۰ و ۷۳ درصدی بودهاند. تاکنون بیش از یک میلیون نفر از این روشها استفاده کردهاند. درمان با اکسیژن و اوزون به همراه یک تزریق نمکی و تزریق وریدی اوزون، قابل اعتماد و مؤثر است.
الکتروتراپی
الکتروتراپی به طور معمول شامل استفاده از یک دستگاه است که جریان الکتریکی کوچکی را تامین میکند (که به پشت شما متصل میشود). این به نوبه خود پالسهای الکتریکی را به ناحیهای از کمر شما انتقال میدهد که دچار درد شده است. انواع مختلفی از دستگاههای الکتروتراپی در دسترس هستند، اما مهمترین آنها، دستگاههای تحریک الکتریکی اعصاب پوست (TENS) هستند.
شاک ویو تراپی
شاک ویو تراپی یک روش درمانی است که در رشتههای مختلفی، از جمله فیزیوتراپی، ارتوپدی، اورولوژی، پزشکی ورزشی، و حتی دامپزشکی استفاده میشود. این روش مزایای بسیاری دارد، که مهمترین آن درمان سریع و موثر درد است. درمان با شاک ویو تراپی، درد را تسکین میدهد و میتواند کمک کند تا قابلیت تحرک همانند سابق را به دست بیاورید. علاوه بر این، درمان شاک ویو، یک نوع درمان غیر جراحی است که نیازی به استفاده از داروهای مسکن ندارد. این به خصوص برای بیمارانی که مبتلا به درد مزمن هستند، مفید است زیرا ممکن است در غیر این صورت مجبور به مصرف مواد مخدر شوند، که میتواند بسیار اعتیاد آور بوده و باعث مشکلات دیگری بشود.
تحقیقات نشان داده است که شاک ویو برای درمان کمر درد به ویژه در درمان کمر درد در قسمت پایین بدن مفید است. یک مطالعه منتشر شده در مجله علوم فیزیوتراپی در سال ۲۰۱۵، اثرات مثبت درمان با شاک ویو در بیماران مبتلا به درد، ناتوانی و افسردگی ناشی از کمردرد مزمن را گزارش داده است.
درمان دستی و ماساژ
یکی دیگر از رش های درمانی موثر برای درمان دیسک کمر و کمر درد درمان دستی می باشد. این روش یکی از بهترین روش های درمانی می باشد.
متحرک سازی ستون فقرات
روشهایی هستند که در آنها یک متخصص متبحر و دارای مجوز (پزشک یا متخصص کایروپرکتیک) ستون فقرات و بافتهای پیرامون آن را با دست حرکت و ماساژ میدهد، تطبیق میدهد یا تحریک میکند. دستکاری ستون فقرات شامل حرکت سریعی میشود که بیمار کوچکترین کنترلی روی آن ندارد، اما متحرکسازی حرکتهای تطبیقی آهستهتری را دربرمیگیرد. بر اساس پژوهشها این روشها مزایای جزیی تا متوسطی را برای بیماران مبتلا به کمر درد مزمن به ارمغان میآورند؛ اما بهرهگیری از این روشها برای موارد حاد یا نیمه حاد معمولاً چندان نتیجهبخش نیست. هیچ یک از این دو روش در صورت ابتلای بیمار به علت پزشکی زیربنایی کمردرد، برای مثال پوکی استخوان، تحت فشار بودن نخاع یا آرتروز، مورد استفاده قرار نمیگیرد.
دستگاه کشش
از وزنهها و قرقرهها برای کشش استفاده میشود تا نیروی متناوب یا مستمری جهت کشیدن تدریجی ساختار اسکلتی و رسیدن به تنظیم بهتر بر بدن اعمال شود. درد برخی از بیماران در نتیجه این کشش برطرف میشود، اما این تسکین معمولاً موقت است. درد پس از متوقف ساختن کشش معمولاً مجدداً عود میکند. هیچ مدرکی دال بر تأثیر مثبت درازمدت این روش برای مبتلایان به کمر درد وجود ندارد.
طب سوزنی
این روش تا حدی برای درمان درد کمر مزمن مفید است. متخصص سوزنهای باریکی را درون نقاط مشخص سراسر بدن فرو میکند. برخی از متخصصین بر این باوراند که این فرایند انسدادهای موجود در نیروی حیاتی بدن موسوم به کی (Qi) را از بین میبرد. طب سوزنی اغلب برای کاهش درد حاد ناشی از کشیدگی عضلات لومبار موثر است. اگر هر چه زودتر، تا ۲۴ ساعت پس از جراحت، از درمان کمر درد با طب سوزنی استفاده کنید، تاثیر بیشتری خواهد داشت. در طب چینی جمله ی معروفی وجود دارد: وجود درد به معنای عدم جریان خون و جریان خون به معنای عدم وجود درد است. کشیدگی حاد عضله یا مفصل باعث می شود که بدن در پاسخ، تنشی ایجاد کرده و در وضعیتی قرار گیرد که این درد را به حداقل برساند. این امر موجب افزایش محدودیت جریان خون به ناحیه ی آسیب دیده می شود. در نتیجه در ناحیه ی آسیب دیده، ضایعات متابولیتی تجمع یافته و کمبود مواد غذایی ایجاد می شود.
بیوفیدبک
برای درمان بسیاری از مشکلات حاد، به ویژه کمر درد و سر درد، استفاده میشود. الکترودها در این روش درمانی به پوست متصل میشوند و یک دستگاه عضلهنگاری برقی (الکترومیوگرافی) این امکان را فراهم میسازد تا افراد از خودتنظیمی بدن، شیوه تنفس، تنش عضلانی، ضربان قلب و دمای پوست آگاه شوند. بیمار واکنشهایش به درد را با بهرهگیری از تکنیکهای شل کردن عضلات تنظیم میکند. در کنار بایوفیدبک غالباً از روشهای درمانی دیگری استفاده میشود. شایان ذکر است که این روش معمولاً عوارض جانبی به دنبال ندارد.
درمانهای بلوک عصبی
کمر درد مزمن را با انسداد هدایت عصبی نواحی مشخصی از بدن تسکین میبخشد. روشهای بلوک عصبی در گسترهی وسیعی از تزریق بیحسی موضعی، بوتولینوم توکسین یا استروئید درون مفصلها یا بافتهای نرم آسیب دیده تا بلوکهای ریشه عصبی پیچیدهتر و تحریک نخاع انجام میشوند. مقادیر اندک دارو زمان بروز درد شدید و جانکاه مستقیماً توسط یک کاتر وارد نخاع میشود. موفقیت روش بلوک عصبی به توانایی و تبحر پزشک در تعیین محل عصب درگیر و تزریق دقیق وابسته است. استفاده مکرر از تزریقهای استروئیدی به افزایش اختلال عملکردی میانجامد.
ورزش و نرمش
استراحت مطلق و خوابیدن را باید تا حد ممکن تقلیل داد. بیمار باید انجام نرمشهای کششی را شروع کند و فعالیتهای روزانهی معمول خود را هر چه سریعتر از سر بگیرد و در این بین از انجام حرکات دامن زننده به درد کمر اجتناب کند. بر اساس شواهد موجود، بیمارانی که فعالیتهای خود را پس از آغاز کمر درد بدون استراحت مطلق پی میگیرند، انعطافپذیری کمر و پشتشان بالاتر از بیمارانی است که هفتهای را در تختخواب به استراحت گذراندهاند. یافتههای مطالعات دیگر حکایت از این نکته دارند که استراحت و خوابیدن صرفاً باعث تشدید درد میشود و عارضههای ثانویهای مانند افسردگی، کاهش کشش عضلانی و پدید آمدن لختههای در پاها را به دنبال دارد. در کنار فعالیتهای روزانه برای افراد مبتلا به کمر درد شدید نرمش های تقویتی توصیه نمیشود، اما شیوه کارآمدی برای تسریع بهبود کمر درد مزمن یا نیمه حاد به شمار میرود. حفظ و تقویت نیروی عضلانی برای افراد مبتلا به بیقاعدگیهای اسکلتی از اهمیت فراوان برخوردار است. متخصصین سلامت فهرستی از نرمشهای مفید برای افزایش هماهنگی و ایجاد حالت اندامی صحیح و تعادل عضلانی را ارائه میدهند. شواهد بیانگر مزایای کوتاه مدت و بلندمدت یوگا در درمان کمردرد مزمن هستند.
آیا شما میتوانید کمر خود را برای پیشگیری از کمر درد، تقویت کنید؟
پیشگیری بهترین روش برای جلوگیری از کمر درد است. راههای مختلفی برای جلوگیری از درد پشت و تقویت عضلات کمر شما وجود دارد. در اینجا چند راه آورده شده است که میتوانید امتحان کنید.
• لازم است که حداقل ۳۰ دقیقه ورزش، پنج بار در هفته انجام شود. برخی از تمرینات ملایم شامل شنا یا پیاده روی میباشند. برای جلوگیری از هرگونه کمر درد بیشتری، بهتر است از یک مربی ورزشی مشورت بگیرید.
• شما همچنین باید به طور منظم ورزش کنید که باعث تقویت ماهیچههای شکمی میشود که خطر ابتلا به کمر درد را کاهش میدهد.
• از ایستادن برای مدت زمان طولانی اجتناب کنید، اگر برای انجام کار خود مجبور به ایستادن هستید، باید هر از گاهی با نشستن روی چهار پایه، به پاهای خود استراحت دهید.
• هنگام نشستن روی یک صندلی در محل کار، اطمینان حاصل کنید که کمرتان خمیده نباشد و صندلی نیز چرخدار، دارای دسته و قابل تنظیم باشد.
• این نیز کار خوبی است که از یک بالشتک کوچک در پشت کمر خود، در هنگام نشستن یا رانندگی برای مدت زمان طولانی، استفاده کنید.
کپی فقط با ذکر لینک و منبع بلامانع است.