مچ پا شبکهای پیچیده از استخوانها، رباطها، تاندونها و ماهیچهها است که برای تحمل وزن بدن بهاندازه کافی قوی است و شما را قادر به حرکت میکند اما مستعد آسیب و درد نیز هست. درد مچ پا به هرگونه درد یا ناراحتی در مچ پا اشاره دارد. این درد میتواند ناشی از آسیب، مانند پیچ خوردن مچ پا یا یک بیماری پزشکی مانند آرتروز باشد.
ممکن است درد در داخل یا خارج از مچ پا یا در امتداد تاندون آشیل، جایی که عضلات پا به استخوان پاشنه متصل میشود، احساس شود. اگرچه درد مچ پا معمولاً بهخوبی به درمانهای خانگی پاسخ میدهد، اما ممکن است زمانبر باشد. در صورت وجود درد شدید مفصل مچ پا، بهویژه اگر به علت صدمه باشد، حتماً به متخصص فیزیوتراپ مراجعه کنید.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6fb5f3″]
متخصصین ما در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سعیدی برای درمان کامل بیماران از ترکیبی از روشهای درمان دستی و روشهای کنترل درد با فیزیوتراپی شامل اوزون درمانی، تزریق پی آر پی، الکتروتراپی، اولتراسوند درمانی، مگنت تراپی، شاک ویو تراپی، لیزر درمانی، و ورزشهای مچ پا استفاده میکنند. فرایند درمان بر کاهش درد و تورم در مچ پا در کوتاهمدت تمرکز دارد. ما با تقویت بافت نرم و مفصل به بازگرداندن تحرک مفصل و فعالسازی عضلات کمک میکنیم. متخصصین ما سعی خواهند کرد که آسیب را کاملاً شناسایی کنند و مشکل را بهصورت ریشهای حل کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما و یا رزرو نوبت میتوانید با شماره ۰۲۱۶۶۵۳۳۲۴۵ تماس حاصل فرمایید. [/alert]
فهرست مطالب
علل
درد مچ پا در بخش درونی مچ پا، در نواحی بیرونی آن، در راستای تاندون آشیل و گاهی اوقات در قسمتهای بالاتر مچ و کف پا احساس میشوند. برخی از علل درد مچ پا عبارتاند از:
نقرس
نقرس هنگامی رخ میدهد که در بدن مقدار اسید اوریک افزایش یابد. این غلظت بالاتر از حد طبیعی باعث تجمع کریستالهای اسید اوریک در مفصل مچ پا و درنتیجه درد شدید میشود.
آرتروز مچ پا
آرتروز مچ پا نیز ممکن است باعث درد مچ پا شود. آرتروز التهاب مفاصل است وانواع مختلف آن میتواند موجب درد در مفصل مچ پا شود اما استئوآرتریت شایعتر است. استئوآرتریت اغلب ناشی از ساییدگی و پارگی مفاصل است.
پیچخوردگی مچ پا
پیچخوردگی مچ پا یکی از شایعترین علل درد مچ پا است. معمولاً پیچخوردگی زمانی اتفاق میافتد که مچ پا میچرخد بهطوریکه قسمت خارجی مچ پا به سمت زمین حرکت میکند و رباط مچ پا که استخوانها را نگه میدارد کشیده و پاره میشود.
پارگی مچ پا
پارگی مچ پا آسیبی شایع است که موجب درد مچ پا میشود. زمانی که مچ پا دچار پارگی میشود ممکن است درد فوری و خفیف در مچ پا ایجاد شود که با افزایش فعالیت درد نیز افزایش مییابد و استراحت درد را کاهش میدهد.
تاندونیت آشیل
التهاب یا تاندونیت آشیلآسیب بیشازحد تاندون آشیل است. تاندون آشیل بافتی است که عضلات ساق پا را در پشت پا به استخوان پاشنه وصل میکند. درد ناشی از گرگرفتگی آشیل بهطورمعمول بهعنوان یک درد خفیف در پشت پاها یا بالای پاشنه پس از دویدن یا فعالیت ورزشی دیگر شروع میشود.
پارگی تاندون آشیل
اگر تاندون آشیل پاره شود، ممکن است یک ضربه محکم و ناگهانی و سپس یک درد شدید در پشت مچ احساس کنید که احتمالاً بر روی توانایی حرکتتان تأثیر میگذارد.
شستگی استخوان مچ پا نیز یکی دیگر از علل درد مچ پا می باشد.
ورم بافت همبند
سلولیت یک عفونت در پوست و بافتهای زیر آن است. شایع ترین عامل آن باکتریهای گروه A است و معمولا از طریق برشی در پوست وارد بدن میشوند. باید فردای آن روز به پزشک برای مراقبتهای اولیه مراجعه نمایید. او پوست شما را بررسی نموده و خواهد گفت که شما به آنتی بیوتیک نیاز دارید یا خیر.
نشانههای درد مچ پا
نشانههای رایج درد مچ پا از خارشهای گاهگاه تا درد شدید میتواند متغیر بوده و شامل موارد زیر میشود :
- درد سوزشی در مچ پا به هنگام راه رفتن، دویدن آهسته یا دویدن
- تورم مچ پا
- قرمزی
- کبودی
- احساس سوزش یا بی حسی
- عدم توانایی در تحمل وزن روی مچ
- خشکی ( Stiffness )
- ضعیف شدن (Weakness)
مچ قسمت کوچک اما گول زننده ای است. همچنین بخش زیادی از وزن بدن را تحمل میکند. سلامت و قدرت آن در عملکرد بای فعالیتهای روزانه ضروری است. اگر شما به مفصل، استخوان، قسمت بالایی یا پایینی مچ آسیب برسانید، دردی که همراه آن خواهد بود میتواند شما را از ادامه مسیرتان باز دارد. البته اکثر عوامل درد مچ پا قابل درمان است. در مدت زمانی اندک قادر خواهید بود به فعالیتهای عادیتان برگردید.
چه زمانی برای درد مچ پا باید به پزشک مراجعه کنیم؟
در موارد زیر باید به پزشک مراجعه کنید:
- نمیتوانید وزنتان را روی مچ پا و مفصل قرار دهید و احتمالاً به این معنا است که مچ پا شکسته است.
- احساس درد شدید حتی زمانی که حرکت نمیکنید و یا فشاری روی مچ پا وارد نمیکنید.
- هنگامیکه سعی میکنید مچ پا را حرکت دهید یک صدای خفیف ایجاد میکند.
- اگر درد پس از چند هفته از بین نرفت یا اگر تورم در مچ پا بعد از دو تا سه روز کاهش نیافت.
- عفونت در مچ پا ایجاد شود و مچ پا ملتهب و قرمز شود.
درمان
استراحت
از قرار دادن وزن بر روی مچ پا اجتناب کنید. سعی کنید حداقل برای چند روز اول حرکت نکنید.اگر مجبور به راه رفتن یا حرکت هستید از عصا استفاده کنید.
یخ
ابتدا یک کیسه یخی را برای حداقل ۲۰ دقیقه متوالی بر روی مچ پا قرار دهید. این کار را سه تا پنج بار در روز تا سه روز پس از آسیب انجام دهید. این کار تورم و درد خفیف را کاهش میدهد. حدود ۹۰ دقیقه بین هر بار استفاده از یخ فاصله بدهید.
فشردهسازی
مچ پای آسیبدیده را با بانداژ منعطف ببندید. بانداژ را خیلی محکم نبندید زیرا احتمال بیحسی مچ پا یا کبودی انگشتان پا وجود دارد.
بریس مچ پا
بریس هایی که حرکت را در مچ پا کاهش میدهند نیز میتوانند در کاهش درد مفید باشند. مچبندهای ویژهای که مقداری از وزن بدن را به زانو انتقال میدهند میتوانند به محافظت از مچ پا کمک کنند.این مچبندها بریس تحمل وزن تاندون پاتلار نامیده میشوند.
دارو
درد مچ پا در مراحل اولیه بیماری ممکن است نیازمند استفاده از داروهای ضد درد و ضدالتهابی مانند آسپرین یا ایبوپروفن باشد.
تزریق
دو نوع تزریق برای تسکین موقت درد مچ پا استفاده میشود: تزریق استروئید و تزریق هیالورونیک اسید (هیالورونات).
اوزون درمانی
اوزن درمانی شامل تزریق گاز اوزون به مچ پا است که درد و التهاب را سریعاً کاهش میدهد. اوزن بهعنوان یک اکسیدکننده قوی به مچ پا “شوک” وارد میکند و باعث آزاد شدن عوامل تحریککننده ایمنی میشود که این امر منجر به بهبودی میشود.
تزریق پی آر پی
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) یک درمان مؤثر برای درد مچ پا است. تزریقپی آر پیحاوی اجزای بهبوددهنده از خون خود فرد است که توانایی طبیعی بدن برای درمان خود را بهبود میبخشد و مفصل، تاندون، رباط و آسیبهای عضلانی مفصل مچ پا را تقویت میکند.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی نقش مهمی در درمان درد مفاصل مچ پا دارد. هدف اصلی فیزیوتراپی کمک به یادگیری نحوه کنترل علائم و به حداکثر رساندن سلامت مچ پا است. متخصصان ما روشهای تسکین درد و کاهش علائم و بهبود انعطافپذیری، تعادل و قدرت را به شما آموزش خواهند داد.
درمان دستی و ماساژ
علت اصلی برای انجام درمان دستی مچ پا بازگرداندن دامنه حرکات مچ پا و حرکت مفصل مچ پا است. درمان دستی مچ پا شامل کشش، شل کردن و کشش مفاصل و ماساژ بافت نرم فاسیای عضلانی، تاندون، عروق و اعصاب است.
الکتروتراپی
الکتروتراپی میتواند به تسکین درد مچ پا و گردش خون کمک کند، التهاب را کاهش میدهد، زود انزالی را درمان میکند و به توانبخشی عضلات پرونئال کمک میکند.
شاک ویو تراپی
در شاکویو تراپی امواج شوک بهطور مستقیم روی قسمت دردناک مچ پا تجمع میکنند. امواج شوک موجب آسیبهای کوچک به بافت میشود که موجب درد مچ پا میشود. بدن شما به این آسیبهای کوچک با فرستادن سیگنال برای افزایش خونرسانی به ناحیه دردناک واکنش نشان میدهد و تشکیل عروق خونی افزایش مییابد و مواد مغذی به آن منطقه سرازیر میشوند و بدن شما خود را بهبود میبخشد.
لیزر درمانی
لیزر درمانی روشی پیشرفته برای درمان بیماریهای التهابی و دردناک مچ پا است. لیزر درمانی از انتقال درد از طریق سلولهای عصبی به مغز ممانعت میکند و درنتیجه حساسیت عصب را کاهش میدهد و باعث تسکین درد مچ پا میشود.
مگنت تراپی
مگنت تراپی بهسرعت احساس ناراحتی را کاهش میدهد، روند بهبود طبیعی را سرعت میبخشد و از آسیبهای مچ پا جلوگیری میکند. مگنت تراپی دررفتگی و پارگی مچ پا، آرتروز و شکستگی مچ پا را پس از برداشتن گچ تسکین میدهد.
در موارد شدید، عمل جراحی برای بازسازی رباطهای آسیب دیده و استخوان شکسته شده ضروری است.
ورزش برای درد مچ پا
محدوده تمرین حرکت
- دُرسی فلکشن
- پلانتار فلکشن
تمرین اینوِرژِن
تمرین اِوِرژن
الفبا
تمرینات تقویت ایزومتریک
تمرین ایزومتریک اِورژن
- تمرین اینورژن ایزومتریک
تمرین تقویتی مقاومتی
درسی فلکشن
پلانتار فلکشن
- تمرین اینوِرژِنتمرین اِوِرژن
تمرینات تحمل بار جزئی
-
بالا بردن ساق پا در حالت نشسته
- تغییر اعمال فشار در حالت ایستاده
تمرینات تحمل وزن کامل
حالت یک پا
بالا بردن ساق پا
اسنپ جانبی
- پرش جانبی
تمرینهای تعادل
- ایستادن بر روی حوله با یک پا
اقدامات پیشگیرانه برای درد مچ پا
- به دقت به هنگام پیاده روی، بخصوص در سطوح ناهموار مراقب گامهای خود باشید.
- پیش از تمارین و ورزش شدید به خوبی گرم کنید
- از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند بپرهیزید
- مرتب تمرین و کشش داشته باشید
- مراقب وزنتان باشید
- رژیم غذایی متعادلی داشته باشید
با دانش بر علائم، علل و درمانهای درد مچ پا، خود را از آن خلاص کنید. به زودی دو پای سالم خود را بازخواهید یافت.
سوالات متداول
در اینجا برخی سوالاتی که به تناوب راجع به درد مچ پا پرسیده میشود، آورده شده است :
اصولا پینه پا منجر به درد مچ نمی شود. پینه حالتی از بدشکلی انگشت شصت به شکلی است که انگشت به سمت بیرون رفته و مفصل به سمت درون دارای بیرون زدگی میشود. مطالعاتی بر روی این مساله که آیا پینه پا با خود، آسیب بخصوصی در پا به همراه خواهد داشت یا خیر، انجام شده است. در حالی که برخی چنین نتایجی را گرفتند، هنوز به اثبات نرسیده است. با این وجود ممکن است پینه پا بر روی تعادل که میتواند منجر به افتادن افراد مسن شود، تاثیر بگذارد.
درد مچ پا بدون تورم، میتواند ناشی از شکستگی استخوان مچ یا پارگی جزئی رباط باشد که منجر به عدم پایداری مچ میشود. تورم، ناشی از ضربه به سلولهای بافتهای درون بدن است. با بیرون ریختن سلولها، به بدن دستور ارسال سلولهای ایمنی برای پاکسازی و ترمیم زخم صادر میشود. در اینجا نیاز است تا فضای کافی برای سلولهای ایمنی درون تورم ایجاد شود.
درد مچ پا به هنگام پیاده روی میتواند ناشی از تورم و افزایش تورم ناشی از آسیب به رباط ها، مفاصل یا استخوان مچ پا باشد. رایج ترین این شرایط رگ به رگ شدن مچ (پارگی جزئی رباط)، آرتروز یا تورم تاندون هاست.
این به علت بروز درد مچ پا بستگی دارد. اگر درد مچ پا ناشی از حرکات اضافی پا (انواع مختلف برگشتن مفصل به جهات مختلف) باشد، کفی کفش میتواند فشار را از روی پا برداشته و صدمات مکرر ناشی از فشار را کاهش دهد. از دیگر عوامل درد مچ پا عبارتند از شکستگی قوزک یا رگ به رگ شدن و خار پاشنه باشد. شکستگی مچ پا نیاز به ارزیابی پزشکی و ثابت سازی آن برای بهبود هرچه بهتر دارد. خار پاشنه با پوشیدن کفشهای مسطح بدتر میشود ولی با انجام کشش، نپوشیدن کفش مسطح یا پیاده روی با پای برهنه و استفاده از کفی کفش سیلیکونی بهتر میشود.
بله، درد لگن، زانو و مچ همگی و هرکدام میتوانند در درد کمر سهمی ایفا نمایند.هر کدام از مفاصل به نحوی طراحی شده اند تا نیروی گرانش را مفصل بعدی که برای تحمل فشار طراحی شده اند، انتقال دهد. اگر یکی از مفاصل از مسیر خود خارج شود، کل ساختار استخوانی و غضروفی میتوانند تحت سایش و گسستگی که منجر به درد در لگن و کمر میشوند، شود.