آرتروز مچ دست بیماری مربوط به بافتهای مختلف درون مفاصل مچ دست است. آرتروز مچ دست ممکن است در نتیجه التهاب حاد (کوتاه مدت) یا مزمن (دائمی) در یک مفصل و بافتهای نرم اطراف آن بهوجود آید. این مشکل میتواند پس از آسیب به مفصل (مانند انگشت شکسته) یا شاید در اثر عوامل ژنتیکی (وراثت) و محیطی حاصل شود.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#6fb5f3″]متخصصین ما در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سعیدی، از درمانهای فیزیوتراپی مختلفی مانند الکتروتراپی TENS، لیزر تراپی،شاک ویو تراپی، ماساژ درمانی، درمان دستی و تزریق ازن و پی آر پی برای کاهش درد مچ دست و تسکین علائم بیماری آرتروز مچ دست استفاده مینمایند و برای تقویت عضلات مچ دست و بهبود عملکرد حرکتی آن، ورزشهای فردی مخصوص برای هر بیمار تجویز مینمایند. بعضی ازاین روشهای درمانی سرعت تخریب مفصل مچ دست را کند مینمایند. جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت میتوانید از شماره ۰۲۱۶۶۵۳۳۲۴۵ استفاده نمایید.[/alert]
فهرست مطالب
دلایل
در آرتروز مچ دست، بافت غضروفی پوشاننده مفصل، به دلیل التهاب (مانند آرتریت روماتوئید) یا به دلیل جراحت یا فشار مکرر (مانند آرتروز استخوانی دژنراتیو) آسیب دیده است. نازک شدن غضروف، موجب تماس استخوان بر روی استخوان در مفاصل میشود. وقتی استخوانها بر روی یکدیگر ساییده میشوند، موجب درد، سفتی و محدودیت غیرطبیعی حرکت مفصل میشود.
عوامل خطرزا
عوامل خطرزای مرتبط با آرتروز مچ دست شامل موارد زیر میباشند:
• سن
• جنسیت
• ورزش. شرکت در ورزشهای سخت
• چاقی
• سابقه خانوادگی
• استعمال دخانیات
• شغلهای خاص
علائم و نشانهها
درد و سفت شدن، علائم معمول آرتروز هستند. مچ دست شما از مفاصل کوچک بسیاری تشکیل شده است و التهاب در این نواحی میتواند نشانه ای از آرتروز باشد. آرتروز با از بین بردن غضروف، به استخوان های شما حمله میکند و موجب میشود استخوان هایتان بر روی یکدیگر ساییده شوند. علائم و نشانههای آرتروز مچ دست، شامل موارد زیر است:
• درد (درد در مچ دست)
• سفت شدن
• ضعف
• تورم
• حرکت محدود
• صدای تق یا قیژ یا روی هم کشیده شدن هنگام حرکت
انواع آرتروز مچ دست
چهار نوع آرتروز وجود دارد که میتواند مچ دست را مبتلا کند:
• آرتروز استخوانی (OA). با تحلیل طبیعی غضروف، در طول زمان به وجود میآید.
• آرتریت روماتوئید (RA). بیماری خود ایمنی که موجب میشود بدن به بافت های خود حمله کند.
• آرتروز پسوریازیسی. بیماری التهاب پوست و مفصل
• آرتروز پس از سانحه (PA). پس از آسیب به مچ دست به وجود میآید
افراد مبتلا به آرتریت روماتویید، احتمال بیشتری دارد که به آرتروز مچ دست مبتلا شوند. به مرور زمان، آرتروز میتواند موجب شود خم کردن مچ ها یا انجام فعالیت های روزانه، دشوار شود.
شباهت علائم آرتروز مچ دست با دیگر مشکلات مچ دست
در مراحل اولیه، علائم آرتروز مچ دست میتواند شبیه سندروم تونل کارپ یا التهاب تاندون باشد. آرتروز ممکن است خطر هر دو مشکل را به دلیل التهاب، افزایش دهد.
آرتروز مچ دست یا تونل کارپ؟
آرتروز مچ دست یا التهاب تاندون؟
تشخیص
ابتدا پزشک درباره علائم و سابقه پزشکی شما میپرسد و معاینه فیزیکی انجام میدهد. در هنگام معاینه فیزیکی، پزشک مچ دست شما را از لحاظ تورم، درد و حساسیت به لمس، بررسی میکند. محل تورم میتواند به پزشک بگوید کدام یک از مفاصل مچ، بیشتر درگیر است. اگر پزشک شک کند که شما مبتلا به آرتروز هستید، ممکن است رادیولوژی و آزمایش خون انجام شود که مشخص شود به کدام نوع آرتروز مبتلا هستید. ازمایش خونی که آنتی بادیهایی با نام فاکتور روماتوئید یا آنتی بادیهای پپتید/پروتئین ضد سیترولینه، را بررسی میکند، آرتریت روماتوئید را تشخیص میدهد.
درمان
استراحت
الگوی فعالیت را برای کاهش حالات و فعالیت هایی که موجب ناراحتی میشوند تغییر دهید. توقف یا محدودکردن فعالیت هایی که درد مچ دست شما را بدتر میکنند، اولین قدم در کاهش علائم بیماری است.
درمان با گرم و سرد کردن
یخ به جمع شدن رگ های خونی کمک میکند. این امر، مایع بافتی را کمتر میکند و تورم و درد را کاهش میدهد. درمان با گرم کردن میتواند برای تورم استفاده شود. گرما رگ های خونی را باز میکند و گردش خون را افزایش میدهد. این امر، مواد مغذی و پروتئینهایی را فراهم میکند که برای بهبود بافت آسیب دیده، ضروری هستند.
بیحرکت نگهداشتن
استفاده از آتل مچ دست یا مچ بند برای مدت کوتاه، به حفاظت از مفصل مچ دست کمک کرده و فشار وارد بر آن در اثر استفاده و فعالیت مکرر را از بین میبرد.
دارودرمانی
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) التهاب مفاصل مچ دست را کاهش میدهند. آسپیرین و ایبوپروفن هر دو ضد التهابهای غیراستروئیدی هستند. ژل ضدالتهاب نیز در بازار وجود دارد که عوارض جانبی داروهای خوراکی را در پی ندارد. اگر دچار التهاب های حاد شدید ناشی از آرتروز هستید، استروئیدها نیز میتوانند به درمان شما کمک کنند.
تزریق کورتون
اگر علائم بیماری شما متوسط یا شدید است، پزشک ممکن است تزریق کورتون یا استروئید را توصیه کند. این تزریق ها اثرات ضدالتهاب دارند و موجب تسکین و بهبود موقت در علائم آرتروز میشوند.
درمان با اوزون
اوزون تراپی یک روش مداخله ای احیا کننده برای درمان درد است که تزریق اکسیژن اوزون با درجه دارویی در نواحی دردناک، رباط ها، تاندون ها و مفاصل آسیب دیده یا دژنره میباشد. این امر، موجب احیا و تقویت بافت های درگیر میشود که به نوبه خود، موجب بهبود یا از بین رفتن علائم بیماری میگردد.
تزریق پی آر پی (PRP)
درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) از خواص طبیعی التیام بخش خون برای بهبود غضروف، رباط، تاندون، عضله و حتی استخوان آسیبدیده مچ دست در اثر آرتروز، بهره میجوید. پلاسمای غنی از پلاکت در درمان PRP مچ دست میتواند ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- بازدارنده التهاب باشد و پیشرفت آرتروز را کند نماید.
- غضروف سازی جدید را تحریک کند
- تولید مایع روانکننده در مفصل مچ دست را افزایش دهد و در نتیجه اصطکاک دردناک مچ دست را بهبود بخشد
- حاوی پروتئینهایی باشد که گیرندههای درد بیمار را تغییر میدهند و احساس درد را کاهش میدهند.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی میتواند از مجموعه درمان هایی برای تسکین درد ناشی از آرتروز استفاده کند. این درمان ها شامل موارد زیر است:
- طب سوزنی
- ماساژ درمانی
- درمان دستی
- الکتروتراپی TENS
- اولترا ساند تراپی
- شاک ویو تراپی
- بیوفیدبک تراپی
تحریک الکتریکی جلدی عصب (TENS)
تحریک الکتریکی جلدی عصب (TENS) درمانی است که در آن یک جریان الکتریکی ضعیف بر روی اعصاب خاصی قرار میگیرد. تصور بر آن است که این جریان سیگنال های درد را متوقف کرده و به آزاد سازی اندورفین می انجامد.
درمان با لیزر سرد
لیزر تراپی، احیای سلولی و التیام تاندون ها و غضروف های مچ دست را در سطح سلولی، تحریک میکند. نور لیزر برای تحریک التیام ساختار بافت های بسیار آسیب دیده مچ دست (بافت همبند عضلات)، به عمق بدن نفوذ میکند. هرگاه دردی وجود داشته باشد، آسیب شیمیایی زیستی به سلول های بدن وارد میشود. این مواد شیمیایی موجب التهاب، تورم، درد و آسیب به بافت میشوند. تسریع التیام بافت، با تحریک ناشی از نور لیزر، هدف دراز مدت در درمان درد است.
شاکویو تراپی
شاکویو تراپی با ارسال یک سری امواج فشاری کنترل شده و وارد کردن نیروی مکانیکی مستقیم به ناحیه مچ، باعث تحریک و افزایش واکنش متابولیک درون سلولی دربافت های آسیب دیده مچ دست شده و جریان خون به محلهای مختلف بافت آسیب دیده مچ دست را افزایش داده و در نتیجه باعث تحریک و تسریع فرآیند بهبود و کاهش درد مچ دست میشود.
ماساژ درمانی
افراد مبتلا به آرتروز مچ دست با علائم مزمن، میتوانند از ماساژدرمانی منظم، حتی ماساژ روزانه توسط خود بیمار، برای کمک به بهبود درد و سفتی مچ دست یا خواب بهتر، بهره بگیرند که به نوبه خود میتواند درد عضلات و مفاصل مچ دست را تسکین دهد.
طب سوزنی
طب سوزنی و طب فشاری روشهای پزشکی سنتی چینی هستند. این روشها، با تحریک پوست در نقاط مهم، درد را تسکین میدهند. این تحریک، بدن را به ترشح اندورفین وامی دارد و حتی ممکن است از رسیدن پیامهای درد به مغز، جلوگیری کند.
تمرینهای ورزشی برای آرتروز مچ دست
برای داشتن دامنه حرکات کامل در مچ دستتان، میتوانید مفاصل خود را در منزل، ورزش دهید. یک راه ساده و غیرتهاجمی برای حفظ انعطاف پذیری مفاصل، بهبود دامنه حرکات و تسکین درد ناشی از آرتروز، ورزش دست است. ورزشهای دست میتوانند به تقویت عضلات پشتیبان مفاصل، کمک کنند. این کار میتواند به انجام حرکتهای دست با ناراحتی کمتر کمک کند. این حرکتها میتوانند انعطاف پذیری رباط ها و تاندون ها را نیز حفظ کنند که به بهبود محدوده حرکتی و عملکرد دست کمک میکند. در نهایت، ورزش میتواند تولید مایع مفصلی را افزایش دهد که به بهبود عملکرد مفصل کمک میکند.
- دستتان را مشت کنید
- انگشتتان را خم کنید
- انگشت شست خود را خم کنید
- با دستتان شکلی شبیه “O” انگلیسی بسازید
- چهار انگشت خود را خم کنید
- انگشتتان را به سمت بالا بلند کنید
- مچ دستتان را بکشید